Повече за традициите на чая

0
789

Традицията да се пие чай пристигнала в различни страни по света от Китай, по-точно от провинция Юннан, от град Лиджиан, който се намирал в началото на Пътя на коприната.

Пътят на чая започвал от централния търговски площад на града, където се определяло качеството на чая. Там се оформяли керваните, които тръгвали за различни страни.

В древен Китай чаената церемония започвала с това, че човек трябвало психологически да е готов за нея, да се освободи от всичко, което го дразни.

Само когато спокойствието и тишината се настанявали в душата му, той бил готов за чаения ритуал. Първоначално чай пиели само аристократите и обитателите на императорските дворци.

По-късно за провеждането на чаени церемонии започнали да се строят специални чаени павилиони – те били много красиви, пълни със светлина и много леки.

Те се разполагали насред живописен пейзаж, близо до извор. В павилионите имало само столове, масички и дивани. Това било място за размисъл и почивка.

Китайците пият предимно зелен чай, не особено силен, без мляко и без захар. Пие се на неголеми порции, като се долива вряла вода върху зеления чай.

Зеленият чай се пие предимно през лятото, през зимата се пие червен чай, който е със силен екстракт, той се използва за стопляне. Китайците запарват чая в чашки с обем от около двеста и петдесет милилитра.

Те имат капачка, която е с около милиметър по-малка от отвора. В такава чаша се сипват четири грама чай и се долива вряла вода до две трети от обема на чашата.

След две и половина минути чаят се прелива в чаша за пиене. Капачката на чашата не се маха, а чаят се процежда през процепа, който се образува при навеждането на чашата.

източник gotvach.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.