Практически съвети за лечение на всеки

0
1147

Всички говорят за хомеопатията, обсъждат я, изказват както положителни, така и отрицателни мнения за нея. Колко от нас обаче знаят какво в действителност представлява тя?

Хомеопатията датира от 200 години и за неин основател се смята германският доктор Самуел Ханеман. Доскоро – само преди 20 години – не се споменава почти нищо за нея. По това време тя се ползва от тесен кръг посветени хора, а лекарите хомеопати са много по-малко от сега и чакането при тях отнема наистина много време, което допълнително отказва голяма част от пациентите. Днес, когато билките са отново на мода, се търси природно лечение, което няма недостатъците на съвременната медицина. Затова и хомеопатията вече се е превърнала в един от основните лечебни методи, на който разчита голям процент от хората в наши дни. Но повечето хора правят основна грешка смятайки, че хомеопатията и билколечението са едно и също нещо. Въпреки че хомеопатията е вид природна медицина, тя не се противопоставя на традиционната медицина, а я допълва. Всеки лекар има на разположение различни терапевтични методи и може да избира сам най-подходящия между всички тях в зависимост от симптомите и оплакванията на пациента. Хубаво е да се знае, че хомеопатичните лекарства се правят само от природни субстанции, получени от три източника – животински, растителен и минерален. Самото определение за хомеопатия е „лечебен метод, базиран на явлението „подобие” и използващ лекарства в малки или много малки количества (дози)”. Фактът,че хомеопатията е по-нетрадиционен метод за лечение, не означава, че тя е различна медицина – медицината е само една и средствата за диагностика са еднакви за всички лекари. Основната разлика между хомеопатичното лечение и традиционната медицина е по-личният подход към пациента от страна на лекаря хомеопат. Той поставя въпроса малко по-задълбочено, тъй като търси характеристиките на индивидуалната изява на болестта при конкретния пациент.

 

Подробна информация за хомеопатията и за начина, по който тя може да ни помага в ежедневието, ни дава книгата „Практически съвети по хомеопатия за всеки” (ИК „Изток-Запад”) на д-р Даниел Бертие и д-р Жан-Жак Жуани. Тази книга е главно с практическа насоченост и е адресирана към особено широк кръг читатели, независимо от техните познания по хомеопатия. Тя помага на всеки да намери лесно и бързо конкретни решения на проблемите, свързани с най-честите остри заболявания, особено през почивните дни, когато личните лекари не работят. В нея заболяванията са групирани по системи (очни, гинекологични, дихателни, стоматологични, нервни и др.), като всяко от тях е разгледано от 3 гледни точки – методи за диагностика, достъпни за всеки, незабавни действия, които трябва да се предприемат или които трябва да се избягват, както и какво хомеопатично лечение трябва да се приложи.

Повече по темата можете да научите тук!

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.