Прекомерната консумация на плодове е вредна.

0
1355

Всички ние знаем колко полезни и здравословни са плодовете и когато преценим, че имаме нужда да свалим един-два килограма предпочитаме да заместим някои „нездравословни“ храни с големи количества плодове. Специалистите обаче напомнят, че нищо, дори и когато става въпрос за плодовете, не е полезно в големи количества.

Изследователи от Лондонския Кралски Колеж са стигнали до извода, че консумирането на големи количества плодове не само не е полезно, но дори може да доведе до натрупване на излишни килограми и да провокира редица здравословни проблеми.

Според специалистите, плодовата диета въвежда в организма не само витамини и минерали, но и прекалено голямо количество фруктоза.

Фруктозата не само не е безопасна, а дори може да се окаже значително по-вредна от глюкозата, предупреждават учените.

Консумацията на големи количества плодове внася в организма въглехидрати надвишаващи препоръчителните дневни дози, твърдят авторите на проучването.

Направени са редица изследвания, доказващи,  че фруктозата понижава чувствителността към инсулина в организма и влияе на  метаболизирането на мазнините. Всички тези промени  повишават сърдечносъдовия риск.

Според  проучванията приемът и на  глюкоза, и на фруктоза, съставящ около около 25% от дневния калориен прием, води до идентично завишаване на теглото.

Установено е, че при консумация на фруктоза, мазнините се отлагат предимно около вътрешните органи и по-малко в подкожните слоеве – т.нар. висцерално затлъстяване. Причина за този тип затлъстяване е промяната в липидния профил и резистентност на организма към инсулина. Тези особености, представляващи и част от метаболитния синдром, със сигурност влошават сърдечния риск, но малко се знае относно състоянието му в дългосрочен план.

Според лекарите, приемът на голямо количество фруктоза в съчетание с висококарорична и богата на мазнини храна, може да доведе до лептинова резистентност.  Лептинът е хормон, играещ ключова роля за поддържането на баланса между хранителния прием и енергийните нужди на организма.

Получените резултати противоречат със становището на други учени, според които фруктозата в растенията не може да предизвика лептинова резистентност при здравите хора, независимо от количеството плодове, които изядат.

източник puls.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.