Прекомерната консумация на плодове е вредна.

Всички ние знаем колко полезни и здравословни са плодовете и когато преценим, че имаме нужда да свалим един-два килограма предпочитаме да заместим някои „нездравословни“ храни с големи количества плодове. Специалистите обаче напомнят, че нищо, дори и когато става въпрос за плодовете, не е полезно в големи количества.

Изследователи от Лондонския Кралски Колеж са стигнали до извода, че консумирането на големи количества плодове не само не е полезно, но дори може да доведе до натрупване на излишни килограми и да провокира редица здравословни проблеми.

Според специалистите, плодовата диета въвежда в организма не само витамини и минерали, но и прекалено голямо количество фруктоза.

Фруктозата не само не е безопасна, а дори може да се окаже значително по-вредна от глюкозата, предупреждават учените.

Консумацията на големи количества плодове внася в организма въглехидрати надвишаващи препоръчителните дневни дози, твърдят авторите на проучването.

Направени са редица изследвания, доказващи,  че фруктозата понижава чувствителността към инсулина в организма и влияе на  метаболизирането на мазнините. Всички тези промени  повишават сърдечносъдовия риск.

Според  проучванията приемът и на  глюкоза, и на фруктоза, съставящ около около 25% от дневния калориен прием, води до идентично завишаване на теглото.

Установено е, че при консумация на фруктоза, мазнините се отлагат предимно около вътрешните органи и по-малко в подкожните слоеве – т.нар. висцерално затлъстяване. Причина за този тип затлъстяване е промяната в липидния профил и резистентност на организма към инсулина. Тези особености, представляващи и част от метаболитния синдром, със сигурност влошават сърдечния риск, но малко се знае относно състоянието му в дългосрочен план.

Според лекарите, приемът на голямо количество фруктоза в съчетание с висококарорична и богата на мазнини храна, може да доведе до лептинова резистентност.  Лептинът е хормон, играещ ключова роля за поддържането на баланса между хранителния прием и енергийните нужди на организма.

Получените резултати противоречат със становището на други учени, според които фруктозата в растенията не може да предизвика лептинова резистентност при здравите хора, независимо от количеството плодове, които изядат.

източник puls.bg

Related Articles

Кои са най-добрите храни за борба с депресията?

Добре известно е, че не съществува един-единствен "лек" за депресията. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че промяната в начина на хранене...

Храната прави борбата – важи за тези 5 храни

Всички знаем поговорката: "Храната прави борбата." И така, какви храни трябва да консумирате, ако искате да си набавите енергия? Консумацията на здравословни храни може...

Кои са най-здравословните храни за вашата вечеря?

Здравословното хранене е едно от най-важните неща, които можете да направите за тялото си. Но когато става въпрос за вечеря, е лесно да попаднете...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни