Пробиотиците – полезните бактерии без които не можем

0
1162

kak-se-pravi-kiselo-mlqko Пробиотиците представляват живи микроорганизми, които за разлика от тези, причиняващи ни инфекции, допринасят за подобряване на здравословно състояние на организма като цяло и, в частност, на храносмилането и имунитета.

Нормално те навлизат в организма ни след раждането и постепенно стават част от естествената чревна микрофлора. Присъствието им е важно, за да не се позволява растежа на патогенни микроорганизми и предпазва от инфекции.

Полезните бактерии обаче не винаги присъстват в достатъчно количества в чревната микрофлора. Наличието им зависи много от здравословното състояние, хранителните навици и продуктите, които консумираме.

За да помага на този баланс, човекът избирателно се е насочил да приема и храни, които съдържат пробиотици. Консумацията им се препоръчва до днес при диария и други стомашно-чревни проблеми, както и при сериозни и продължителни терапии.

Продуктите, които съдържат пробиотици, тъй като те са живи микроорганизми, би трябвало да се предлагат в магазинната мрежа в охладените сектори. За да се запазят и съответно се извлекат ползи от тях, киселото мляко, мътеницата, кефирът, млечно-киселите десерти, освен че трябва да се съхраняват у дома в подходящи условия, следва да се консумират в суров вид. Затоплянето, още повече, готвенето унищожават пробиотиците в тях.

Киселото мляко с жива закваска е подходящ продукт при диария, освен, ако лекарят не е предупредил за избягване на консумацията му заради специфично заболяване или заради прекалено крехка възраст при децата. Препоръката в този случай е обаче да се консумира не наведнъж по много, а по няколко лъжици до 100 грама на хранене и до половин кофичка общо на ден.

Дали приемът на пробиотици под формата на хранителни добавки е подходящ за вашето състояние, ще каже лекарят ви. Въпреки че се смятат за безведен продукт, те не се препоръчват при много малки деца и сериозно накърнен имунитет.

източник puls.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.