Цветовете на здравословното хранене

0
1890

cvetovete-na-zdravoslovnoto-hranene Световната здравна организация препоръчва приема на плодове и зеленчуци от три до осем пъти дневно. Въпреки това, количеството плодове не е единственият ключов критерий в един здравословен режим. Консумираните плодове и зеленчуци трябва да бъдат с колкото се може по-разнообразни цветове, понеже самият цвят е индикатор за полезността на съответния растителен продукт.

Червените, сини и лилави плодове и зеленчуци обикновинно съдържат антоциани, а само червените – ликопен. Антоцианите имат антиоксидантни свойства, които понижават вредите на клетъчно ниво, причинени от свободни радикали и с това си действие понижават риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт, рак, макулна дегенерация и загуба на памет. Най-ярките растителни продукти също съдържат големи количества витамини и минерали, като калий, витамин А, витамин С и фолиати. Ликопенът понижава риска от рак и сърдечни пороци.

Съединения в червените и лилавите плодове или зеленчуци поддържат зрението и имунната функция на организма в добро здраве и понижават риска от инфекции на уринарния тракт.

Белият цвят се получава от полифенолните съединения с антиоксидантни свойства – антоксантини. Те се отличават и с изразените си противоракови свойства. Чесънът съдържа алицин, който понижава кръвното налягане и холестерола, като предпазва от хиретония и инфаркт.

Оранжевите и жълти цветове се дължат на каротеноидите. Те повишават имунитета, предпазват от някои форми на рак и спомагат за добро зрение. Бета-каротенът е жизненоважен за организма ни, тъй като от него той синтезира жизненоважния витамин А. В плодовете с тези цветове, често се съдържат калий, бром и витамин С.

Зеленият цвят се дължи на хлорофила. В зелените растителни храни се намират най-високи концентрации на противотуморния индол, както и на лутеин, който понижава риска от катаракта и възрастова макулна дегенерация. Витамините А, С и К са в изобилие при тях.

източник puls.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.