Прости съвети за здравословно хранене

0
981

Жизнената дейност на организма се определя от редица биологични ритми. Такива ритми има и храносмилателната система.

Затова е препоръчително всеки да си определи режим на хранене както по време, така и по количество на приеманата храна.

Състоянието на стомашно-чревния тракт неминуемо оказва съществено влияние върху цялостното състояние на организма.

Има една стара поговорка, която винаги се цитира в препоръките, посветени на рационалното хранене. Нека си я припомним: „Закуската яж сам, обяда раздели с приятели, а вечерята дай на врага си“.

Поуката е, че основното количество храна, нужно на човека за деня, трябва да се употреби в първата му половина. И това е съвсем разбираемо. Храната е „нашето гориво“, благодарение на което мозъкът, мускулите, сърцето и всички останали органи могат да функционират правилно.

Особено важна в това отношение е закуската. Първото основно правило е, че не бива да се закусва веднага след ставане от сън. Както е известно по време на сън всички функции на организма са подтиснати, включително и функциите на храносмилателните жлези. Ето защо пробуждайки се, по правило не усещаме глад. Ако веднага седнем на масата, ползата от закуската ще бъде незначителна. По-скоро може да бъде нанесена вреда. Храносмилателните жлези все още не са в състояние да функционират правилно.

След ставането от сън и процедурите в банята е препоръчително да се направят няколко бързи сутрешни упражнения. Целта е да „разбудим“ храносмилателния апарат. С разгряти мускули по-интензивно се импулсират всички вътрешни органи.

Закуската трябва да е умерена по количество. Някои специалисти по храненето дори са мнение, че тя не бива да е съставена от много и разнообразни елементи.

Често се случва да не остава време за закуска. В такъв случай е по-добре да се ограничите с малко количество храна, вместо набързо да изгълтате всичко, без да дъвчете продължително.

Относно обядът е препоръчително той да се състои от три компонента. Сред основните правила на хранене са второто ядене за деня да включва предимно белтъчинна или въглехидратна храна в комбинация със зеленчуци.

Препоръчително е още плодовете, които по начало оставяме за десерт, да се изядат в началото на обяда.

Вечерята е най-добре да се сервира около 19 часа, ако разбира се работното ви време позволява това. Имайте впредвид, че между приемането на последната храна за деня и съня трябва да има времево разстояние от около четири часа. Това е и минимално необходимият срок за завършване на храносмилателните процеси.

Вечерята трябва да бъде съвсем лека и да се състои от бързо усвояваща се храна. По калоричност и обем тя не бива да надвишава ¼ от общото дневно количество.

Не на последно място би било хубаво да се храните в точно определени часове. Това ще има изключително благотворен ефект както за стомаха, така и за целия ви организъм.

източник gotvach.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.