Прости съвети за здравословно хранене

Жизнената дейност на организма се определя от редица биологични ритми. Такива ритми има и храносмилателната система.

Затова е препоръчително всеки да си определи режим на хранене както по време, така и по количество на приеманата храна.

Състоянието на стомашно-чревния тракт неминуемо оказва съществено влияние върху цялостното състояние на организма.

Има една стара поговорка, която винаги се цитира в препоръките, посветени на рационалното хранене. Нека си я припомним: „Закуската яж сам, обяда раздели с приятели, а вечерята дай на врага си“.

Поуката е, че основното количество храна, нужно на човека за деня, трябва да се употреби в първата му половина. И това е съвсем разбираемо. Храната е „нашето гориво“, благодарение на което мозъкът, мускулите, сърцето и всички останали органи могат да функционират правилно.

Особено важна в това отношение е закуската. Първото основно правило е, че не бива да се закусва веднага след ставане от сън. Както е известно по време на сън всички функции на организма са подтиснати, включително и функциите на храносмилателните жлези. Ето защо пробуждайки се, по правило не усещаме глад. Ако веднага седнем на масата, ползата от закуската ще бъде незначителна. По-скоро може да бъде нанесена вреда. Храносмилателните жлези все още не са в състояние да функционират правилно.

След ставането от сън и процедурите в банята е препоръчително да се направят няколко бързи сутрешни упражнения. Целта е да „разбудим“ храносмилателния апарат. С разгряти мускули по-интензивно се импулсират всички вътрешни органи.

Закуската трябва да е умерена по количество. Някои специалисти по храненето дори са мнение, че тя не бива да е съставена от много и разнообразни елементи.

Често се случва да не остава време за закуска. В такъв случай е по-добре да се ограничите с малко количество храна, вместо набързо да изгълтате всичко, без да дъвчете продължително.

Относно обядът е препоръчително той да се състои от три компонента. Сред основните правила на хранене са второто ядене за деня да включва предимно белтъчинна или въглехидратна храна в комбинация със зеленчуци.

Препоръчително е още плодовете, които по начало оставяме за десерт, да се изядат в началото на обяда.

Вечерята е най-добре да се сервира около 19 часа, ако разбира се работното ви време позволява това. Имайте впредвид, че между приемането на последната храна за деня и съня трябва да има времево разстояние от около четири часа. Това е и минимално необходимият срок за завършване на храносмилателните процеси.

Вечерята трябва да бъде съвсем лека и да се състои от бързо усвояваща се храна. По калоричност и обем тя не бива да надвишава ¼ от общото дневно количество.

Не на последно място би било хубаво да се храните в точно определени часове. Това ще има изключително благотворен ефект както за стомаха, така и за целия ви организъм.

източник gotvach.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни