PROTON терапия за лечение на раково болни

  Водещ немски професор по нуклеарна медицина представи уникална за България PROTON терапия за лечение на раково болни

Процедурата осигурява най-голяма прецизност на лъчетерапия в света  и е подходяща за лечение на тумори при деца и дори бебета

Уникална за страната ни ПРОТОН терапия за лечение на различни туморни образования представи пред медици вчера проф. Андреас Бокиш, един от водещите специалисти по нуклеарна медицина в Германия и член на УС на Университетската болница в гр. Есен.

Процедурата осигурява най-голяма прецизност на лъчетерапия в света и представлява въртяща се на 360 градуса около пациента гигантска стоманена конструкция с диаметър 25 м и тегло 670 тона. Онлайн-контрол централа следи интензивноста на протонния лъч до 100 хиляди пъти в секунда. При най-малкото отклонение на облъчване, машината спира в рамките на половин милисекунда – това е 1000 пъти по-бързо действие, отколкото нормален човешки рефлекс.

В зависимост от скоростта и енергията, протон-лъчите проникват до 30 сантиметра в тъканта и достигат дълбоки туморни образования за разлика от останалите конвенционални методи на лъчетерапия. При класическата лъчетерапия за разрушаване на тумора се използват фотони, които обаче имат свойството да облъчват и увреждат съседни тъкани. При ПРОТОН терапията тези вредни последствия значително са намалени, защото протоните са по-мощни и прецизни и могат да проникнат на определена дълбочина, като отделят почти цялата си енергия на края на пробега си. Това запазва тъканите както по пътя до тумора, така и под него. Именно това прави терапията по-щадяща и подходяща за лечение на тумори при деца и дори бебета под пълна упойка.

Проф. Бокиш представи и един от първите интегрирани PET/MRI уреди за ранно диагностициране на онкологични заболявания – един от петте в света, с който болницата в Есен разполага от близо 2 години. Дневно в клиниката с този апарат се диагностицират по 5 пациента от различни страни, включително и българи. Посредник на болницата в България е информационен център Превентикум, който осигурява цялостната организация за профилактика, диагностика, настаняване, лечение и престой на български пациенти в нея.

———————————–
Проф. Андреас Бокиш е завеждащ Департамента по нуклеарна медицина  към болницата в гр. Есен. Дългогодишен член на Немския съвет за Радиационна защита, научен ръководител на Немския Правителствен център по въпросите, свързани с радиацията. Член е на Немската Академия на науките(Leopoldina) и официален научен консултант на Немското правителство по отношение на природните науки, вкл. и медицината.

————————————-
Онкологичната клиника към болницата в гр. Есен е един от водещите немски компексни онкологични центрове, в който се извършва интердисциплинарно лечение на повече от 70 000 пациента годишно. Всяка година в нея се провеждат 200 SIRT терапии за рак на черния дроб, което извежда клиниката на първо място в Европа. Тя е и лидер в Европа по трансплантации на черен дроб, костен мозък и бъбреци.

Related Articles

Здравословни рецепти с царевично брашно, които не трябва да пропускате

Царевично брашно е универсална и питателна съставка, идеална за всяко ястие. То се произвежда от фино смляно царевично брашно и може да се използва...

3 вкусни здравословни рецепти с райска ябълка, които да добавите към седмичното си меню

Вероятно сте чували някога за райската ябълка? Това е сладък и сочен плод, който напоследък си проправя път към рафтовете на повечето магазини за...

Отслабване със суров ориз – ето какво трябва да направите

Борите се да свалите излишните килограми? Не сте сами. Но знаете ли, че включването на суров ориз в диетата ви може да ви помогне...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
694ПоследователиПоследвай ни

Последни