Полезни упражнения по време на кърмене

Вече всички знаем колко е полезно кърменето и информацията по темата се увеличава с всеки изминат ден, така че всяка една жена да може уверено да се справи с това предизвикателство.

Всичко върви гладко, бебето успява да засуче, кърменето е основното хранене на детето. След известно време обаче започват да се появяват болежки и неразположения при майката, дължащи се най-вече на неправилна стойка по време на кърмене, на слаба мускулатура и на липсата на движение като цяло.

Все повече жени се оплакват от схванат гръб или врат и болки в кръста. Това разбира се не е причина да спрете кърменето, но е хубаво да знаете как бихте могли да си помогнете.

Най-добре е да започнете с леки упражнения и спорт още по време на бременността. Ако все пак не сте се сетили за това, не е късно. Дори и когато кърмите активно има как да си помогнете. Упражненията не изискват специална подготовка и няма да ви отнемат много време.

Първо разтегнете малко врата в ляво и дясно. 

Заемете една удобна седяща поза и внимателно отпуснете главата вляво, задръжте от 30 секунди до една минута и след това отпуснете главата на дясно за същото време. Дишайте съзнателно през цялото време, затвороте очи и се отпуснете максимално.

Чували ли сте за упражнението лазене по стена?

Много ефективно и полезно упражнение. Застанете до стената като опрете таза и гърба плътно в нея и поставите ръцете свити, така че лактите и китките да също да опират стената. Без да отлепвате лактите и китките от стената движете ръцете нагоре и надолу. Ще усетите раздвижване и разтягане в горната част на тялото, около лопатките. При движението на ръцете се старайте да не повдигате гръдния кош и да не отлепвате таза от стената. Направете 10 повторения.

След това разтегнете гърба използвайки стол.

Изключително приятно и полезно разтягане. Застанете срещу стол обърнат с облекалката към вас със стъпала разтворени на широчината на таза. Поставете ръцете върху облекалката и отпуснете гърба надолу, така че да се получи прав ъгъл между горната и долна част на тялото. Задръжте поне една минута в позата. Вдишвайте и издишвайте съзнателно през цялото време и отпускайте мускулите на гърба.Освен упражненията, които със сигурност ще ви помогнат да облекчите болката, отидете на масаж, старайте се да ходите на равни обувки и най-важносто, когато кърмите заемайте възможно най-удобната за вас поза. Както обичат да казват консултантите по кърмене: „Бебето е бозайник, може да суче във всяка една поза, важното е на теб да ти е удобно”.

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama

Related Articles

Най-добрите диетични храни за всеки възрастен човек

С напредването на възрастта тялото ни претърпява много промени - включително промени в хранителните ни нужди. Хората над 50-годишна възраст трябва да се съсредоточат...

5 съвета за здравословно хранене в пенсионна възраст

Когато навлезете в пенсионна възраст, хранителните ви нужди се променят. Нуждаете се от повече белтъчини и фибри, за да укрепите костите и мускулите си,...

Плюсовете и минусите на киселото мляко за възрастни хора

Въпреки че киселото мляко може да бъде отличен източник на пробиотици и полезни бактерии, важно е да се разбере, че тази храна може да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
693ПоследователиПоследвай ни

Последни