Q10 – повече за коензимът на младостта

Коензим Q10, известен още като СоQ10 или просто Q10 е открит през 1957 г. До сега са направени повече от 5000 изследвания, които доказват неговата ефективност.

Коензим Q10 е мастноразтворимо съединение, което се синтезира от организма, но може да се набавя и с някои храни. Намира се във всяка клетка в организма и подпомага синтеза на митохондриите, доставящи енергия за структурирането на клетките.

Q10 е добре известен антиоксидант, използващ се от организма за защита на клетките от окисление.

CoQ10 работи в комбинация с витамин Е, като увеличава антиоксидантните свойства на организма и поддържа необходимата доставка на витамина.

Проучване, проведено наскоро в Дания установи, че средният дневен прием на Q10 трябва да е между 3-5 мг. Повечето хора обаче не получават нужните количества от коензима с храненето. Източниците на Q10 са главно месото, мазните риби, пъстървата, спанакът, соевите масла и ядките.

За добрия синтез на Q10 в организма е необходим Витамин В6. Храните, които го осигуряват са: печени необелени картофи, банани, фасул, пилешки гърди, свинско месо, печено говеждо, риба, домати, авокадо и слънчогледово семе.

С напредване на възрастта производството на коензим Q10 в организма намалява до 72%, което оказва съществено влияние върху сърдечно-съдовата система. Липсата на добри антиоксидантни средства са причина за заболявания на сърцето като аритмия, стенокардия, инфаркт, високо кръвно налягане, исхемична болест, пролапс на митралната клапа, атеросклероза и сърдечна недостатъчност.

Редица изследвания сочат, че коензим Q10 е много полезен за сърцето, сърдечния ритъм и здравето на клетките. Намалява риска от рак и стимулира имунната система на организма.

Лекарствата, предписвани за понижаване на холестерола (статини) могат да намалят нивото на CoQ10 в кръвта. Поради тази причина много лекари предписват допълнителен прием на коензим Q10 по време на лечението със статини.

Бета-блокерите, които се използват за понижаване на високото кръвно налягане и намаляване на количеството на CoQ10 в организма притежават много странични ефекти. Доказано е, че наличието на Q10 намалява страничните ефекти на бета-блокерите и нуждата от инсулин при страдащи от диабет.

източник puls.bg

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни