Q10 – повече за коензимът на младостта

Коензим Q10, известен още като СоQ10 или просто Q10 е открит през 1957 г. До сега са направени повече от 5000 изследвания, които доказват неговата ефективност.

Коензим Q10 е мастноразтворимо съединение, което се синтезира от организма, но може да се набавя и с някои храни. Намира се във всяка клетка в организма и подпомага синтеза на митохондриите, доставящи енергия за структурирането на клетките.

Q10 е добре известен антиоксидант, използващ се от организма за защита на клетките от окисление.

CoQ10 работи в комбинация с витамин Е, като увеличава антиоксидантните свойства на организма и поддържа необходимата доставка на витамина.

Проучване, проведено наскоро в Дания установи, че средният дневен прием на Q10 трябва да е между 3-5 мг. Повечето хора обаче не получават нужните количества от коензима с храненето. Източниците на Q10 са главно месото, мазните риби, пъстървата, спанакът, соевите масла и ядките.

За добрия синтез на Q10 в организма е необходим Витамин В6. Храните, които го осигуряват са: печени необелени картофи, банани, фасул, пилешки гърди, свинско месо, печено говеждо, риба, домати, авокадо и слънчогледово семе.

С напредване на възрастта производството на коензим Q10 в организма намалява до 72%, което оказва съществено влияние върху сърдечно-съдовата система. Липсата на добри антиоксидантни средства са причина за заболявания на сърцето като аритмия, стенокардия, инфаркт, високо кръвно налягане, исхемична болест, пролапс на митралната клапа, атеросклероза и сърдечна недостатъчност.

Редица изследвания сочат, че коензим Q10 е много полезен за сърцето, сърдечния ритъм и здравето на клетките. Намалява риска от рак и стимулира имунната система на организма.

Лекарствата, предписвани за понижаване на холестерола (статини) могат да намалят нивото на CoQ10 в кръвта. Поради тази причина много лекари предписват допълнителен прием на коензим Q10 по време на лечението със статини.

Бета-блокерите, които се използват за понижаване на високото кръвно налягане и намаляване на количеството на CoQ10 в организма притежават много странични ефекти. Доказано е, че наличието на Q10 намалява страничните ефекти на бета-блокерите и нуждата от инсулин при страдащи от диабет.

източник puls.bg

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни