Рамбутан – косматият плод

0
2350

  Рамбутан е декоративен плод и произхожда от Азия, където е изключително популярен и ценен. Родината му са Тайланд и Малайзия.

Рамбутанът е сравнително малък по размер плод, има тъмно-червена кора и „коса”, с прозрачна бяла сърцевина и ядка в средата. Вкусът му е сладък до кисело-тръпчив, наподобява този на пъпеш.

Кората на рамбутан е покрита с дълги косъмчета, оттам идва и името на плода – от малайски “рамбут” означава “косъм”. Поради външния си вид е наричан още „космат“ личи, който е друг дребен екзотичен плод.

Добър източник е на жизненоважни витамини и минерали, като витамин С, калций, фосфор, желязо. Съдържа фибри, въглехидрати, мазнини, протеини.

Хапвайте рамбутан, ако искате да отслабнете и спазвате диетичен режим. Плодът е полезен за премахване на излишните килограми, тъй като в 100 г се съдържат само 64 калории.

Екзотичният плод е полезен за поддържане на цялостното здраве и благополучие, за намаляване на телесните мазнини. Помага и срещу диабет.

Полезен е за дейността на храносмилателната система, за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, както и за понижаване нивата на „вредния” холестерол.

Изследване показа, че редовната консумация на плода допринася за регулиране на кръвното налягане.

Поради съдържанието на полезни витамини и минерали рамбутан благоприятства поддържането на здрава кожа и коса.

източник puls.bg