За жегата и спорта

0
882

Най-накрая истинското лято дойде и го усещаме все по-усезаемо по високите температури, лепкавата кожа и неутолимата жажда. Означава ли това обаче, че ще спрем да се движим и да спортуваме? Надявам се, че твоят отговор е „НЕ“ и ако е така, ето още няколко идеи за безопасен и ефективен спорт в летните жеги.

*Тренирайте сутрин рано или след залез слънце. Избягвайте горещите часове от деня, освен ако не сте в някоя гора, приютени в сянката на вековни дървета.

* По време на спорт пийте вода. Не е задължително да е много, просто пийвате по глътка, две, но често. Не е желателно водата да е ледена, защото по този начин рязко се променя температурата на тялото, в сравнение с тази на въздуха и това би могло да доведе до редица проблеми.

*Избягвайте подсладените и газирани напитки. Те допълнително натоварват организма, който и без това е стресиран от екстремните горещини. Към водата добавете лимон и малко свежа мента или кориандър, които са охлаждащи подправки и ще получите една супер разхладителна напитка.

*Ако все пак тренирате продължително, т.е. повече от 90 минути, чрез потенето освен много вода ще изгубите и сол и минерали. Поради този факт в дните, в които ще тренирате или предния ден можете да си позволите по-солени храни. Наблегнете и на здравословното хранене, за да си набавите необходимите минерали на организма.

*Не се навличайте. Схващането, че колкото си по-навлечен и колкото повече се потиш, ще изгаряш повече мазнини и ще отслабнеш по-бързо е абсолютно невярно. Само ще изгубите повече вода, а нищо чудно и да прегреете. Използвайте минимално количество дрехи и оставете тялото ви само да се охлажда чрез потенето.

*Тренирайте интензивно и кратко, вместо бавно и продължително. Оставете дългите бягания за есенно-зимния сезон, сега е моментът да наблегнете на кратки тренировки с висока интензивност. Вместо 1 час бягане направете една 30 минутна тренировка в парка с тежестта на тялото. Например кофички, клек, лицеви опори, напади, подскоци и др.

*Преди тренировката не прекалявайте с храненето. Най-добре е ако тренирате на празен стомах. Отново причината е да не претоварвате организма. Ако все пак тренирате след залез слънце, хапнете нещо леко и свежо преди това.

*След тренировката си вземете охлаждащ душ и ако имате възможност и желание оставете водата да изсъхне върху тялото ви, не я попивайте с хавлия. По този начин ще помогнете на вашето тяло по-бързо да се възстанови, а и усещането за хладинка ще ви държи по-дълго.

И отново да напомня, че е важно да пиете вода. Дори и да не спортувате, жегата е достатъчно голяма, и така или иначе се потим повече от обикновено, с което неминуемо се увелича нуждата на тялото от вода. Пийте бистра вода и се наслаждавайте на лятната жега.

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.