С какво се лекува изгорено място?

Изгарянията са болезнени и могат да бъдат опасни, особено ако сте се изгорили с горещ предмет. Въпреки това, не се паникьосвайте! Знаейки как да третирате изгаряне, ще помогнете на тялото си да се излекува по-бързо. Нека разгледаме стъпките, които трябва да предприемете, ако сте се изгорили по тялото.

Първа помощ при изгаряния

Първата стъпка при лечението на всяко изгаряне е да пуснете хладка (не студена) вода върху засегнатото място за около 5 минути или докато болката отшуми. Това ще помогне да се намали възпалението и да се спре по-нататъшното увреждане. След това почистете мястото със сапун и вода, за да предотвратите инфекция. След като го почистите, нанесете антибиотичен мехлем или гел от алое вера, за да успокоите и предпазите мястото от бактерии. Накрая покрийте раната със стерилна марлена превръзка или я увийте с фолио (или и с двете).

Управление на болката

Следващата стъпка е овладяването на болката, причинена от изгарянето. Лекарства без рецепта като ибупрофен или ацетаминофен могат да помогнат за намаляване на отока и облекчаване на дискомфорта. Можете да използвате и кремове като лидокаинов крем или каламинов лосион, които се предлагат в повечето аптеки. Ако тези средства не осигурят облекчение, консултирайте се с Вашия лекар, тъй като той може да Ви предпише по-силни лекарства като таблетки амитриптилин или локални кортикостероиди за овладяване на евентуална продължителна болка.

Потърсете професионално лечение

Ако изгореното място е с диаметър повече от 3 инча или се разпространява бързо, незабавно потърсете медицинска помощ, тъй като това може да означава тежко изгаряне, което изисква професионално лечение. Освен това, ако след изгаряне по тялото се появят мехури върху големи участъци от кожата, също потърсете незабавно медицинска помощ, тъй като това може да е признак за изгаряне от втора степен, което изисква медицинска помощ, за да се избегнат усложнения като инфекция и белези.

Изгарянията никога не са забавни, но знаейки какви мерки за първа помощ можете да предприемете, когато сте се изгорили по тялото, можете да извървите дълъг път към облекчаване на болката и бързото оздравяване! Следвайте следните стъпки:

  • Прекарайте хладка (не студена) вода над засегнатото място за около 5 минути, докато болката отшуми, след което почистете със сапун и вода, преди да нанесете антибиотичен мехлем или гел от алое вера, последвани от покриване със стерилна марлена превръзка или клинфилм (или и двете).
  • За справяне с болката помислете за прием на лекарства без рецепта, като например ибупрофен/ацетаминофен/лидокаинов крем/каламинов лосион; ако обаче тези средства не подействат, говорете с Вашия лекар, който може да Ви предпише по-силни лекарства, като например таблетки амитриптилин/топични кортикостероиди за допълнително облекчение.
  • И накрая, ако се образуват мехури по големи участъци от кожата, което показва изгаряния от втора степен, незабавно потърсете медицинска помощ! Като следвате тези прости стъпки, ще можете да лекувате изгарянията си по-ефективно, като избягвате усложненията по пътя!

Related Articles

Задължителни храни за здраве и красота през студената зима

С настъпването на студеното зимно време е важно да обърнем специално внимание на храненето си, за да останем здрави и красиви. Макар че много...

Кои са най-здравословни зеленчуци на тиган – сами скачат в него?

Ако търсите бърз и лесен начин да добавите повече зеленчуци към диетата си, тогава не търсете нищо друго освен тигана си. Пърженето на зеленчуци...

5 здравословни комбинации от храни, с които да очаровате вашия стомах

Здравословното хранене става все по-важно в нашето ежедневие. Знаем колко трудно е да се поддържа диета, която се състои от пълноценни храни и не...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
693ПоследователиПоследвай ни

Последни