С какво се лекува изгорено място?

Изгарянията са болезнени и могат да бъдат опасни, особено ако сте се изгорили с горещ предмет. Въпреки това, не се паникьосвайте! Знаейки как да третирате изгаряне, ще помогнете на тялото си да се излекува по-бързо. Нека разгледаме стъпките, които трябва да предприемете, ако сте се изгорили по тялото.

Първа помощ при изгаряния

Първата стъпка при лечението на всяко изгаряне е да пуснете хладка (не студена) вода върху засегнатото място за около 5 минути или докато болката отшуми. Това ще помогне да се намали възпалението и да се спре по-нататъшното увреждане. След това почистете мястото със сапун и вода, за да предотвратите инфекция. След като го почистите, нанесете антибиотичен мехлем или гел от алое вера, за да успокоите и предпазите мястото от бактерии. Накрая покрийте раната със стерилна марлена превръзка или я увийте с фолио (или и с двете).

Управление на болката

Следващата стъпка е овладяването на болката, причинена от изгарянето. Лекарства без рецепта като ибупрофен или ацетаминофен могат да помогнат за намаляване на отока и облекчаване на дискомфорта. Можете да използвате и кремове като лидокаинов крем или каламинов лосион, които се предлагат в повечето аптеки. Ако тези средства не осигурят облекчение, консултирайте се с Вашия лекар, тъй като той може да Ви предпише по-силни лекарства като таблетки амитриптилин или локални кортикостероиди за овладяване на евентуална продължителна болка.

Потърсете професионално лечение

Ако изгореното място е с диаметър повече от 3 инча или се разпространява бързо, незабавно потърсете медицинска помощ, тъй като това може да означава тежко изгаряне, което изисква професионално лечение. Освен това, ако след изгаряне по тялото се появят мехури върху големи участъци от кожата, също потърсете незабавно медицинска помощ, тъй като това може да е признак за изгаряне от втора степен, което изисква медицинска помощ, за да се избегнат усложнения като инфекция и белези.

Изгарянията никога не са забавни, но знаейки какви мерки за първа помощ можете да предприемете, когато сте се изгорили по тялото, можете да извървите дълъг път към облекчаване на болката и бързото оздравяване! Следвайте следните стъпки:

  • Прекарайте хладка (не студена) вода над засегнатото място за около 5 минути, докато болката отшуми, след което почистете със сапун и вода, преди да нанесете антибиотичен мехлем или гел от алое вера, последвани от покриване със стерилна марлена превръзка или клинфилм (или и двете).
  • За справяне с болката помислете за прием на лекарства без рецепта, като например ибупрофен/ацетаминофен/лидокаинов крем/каламинов лосион; ако обаче тези средства не подействат, говорете с Вашия лекар, който може да Ви предпише по-силни лекарства, като например таблетки амитриптилин/топични кортикостероиди за допълнително облекчение.
  • И накрая, ако се образуват мехури по големи участъци от кожата, което показва изгаряния от втора степен, незабавно потърсете медицинска помощ! Като следвате тези прости стъпки, ще можете да лекувате изгарянията си по-ефективно, като избягвате усложненията по пътя!

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни