Слънцето – полезно за кожата?

0
1187

В мига, в който се появим на бял свят, Слънцето става неизменна част от нашия живот. Свикнали сме с него до такава степен, че го приемаме за даденост – една голяма, ярка, гореща звезда, с помощта на която се развиват растенията, животните и всички други организми на нашата планета. Напоследък много от нас започнаха да гледат на Слънцето главно като на източник на лъчи, с чиято помощ се сдобиваме лесно с бърз секси тен на кожата.

Цялата тази фамилиарност за жалост води само до факта, че обръщаме все по-малко внимание на Слънцето. Хората сноват по оживените улици, без дори да вдигнат поглед нагоре към него, а реално то ни огрява всеки ден и е незаменим източник на нашия живот и енергия. Въпреки че уж всички сме на това мнение, на практика едни от най-често даваните съвети и препоръки по отношение на Слънцето е да не поглеждаме към него.

А защо?

През последните години се заговори много за вредата от слънчевите лъчи, като голямата звезда беше посочена за главен виновник за нарасналите кожни заболявания, в частност – за рака на кожата. Вярно е, че днешното Слънце е осезаемо различно от това, което е било преди година или преди десетилетие. Времето – вкочаняващите студове и непоносимите жеги, е пряк резултат от промененото поведение на най-близката ни звезда. Именно заради това донякъде странно и неразбираемо за повечето от нас поведение лекарите ни съветват да се крием от Слънцето, за да избегнем канцерогенното му въздействие. Този преекспониран и изтъркан съвет обаче се оказва съвсем грешен и дори вреден за нашето здраве – по-добре е да приемем прекалено много слънчева светлина, отколкото прекалено малко. Причината за това е, че витамин D, който се получава с посредничеството на слънчевата светлина, предотвратява много повече рака в сравнение с другата крайност – да предизвиква това заболяване. В действителност взаимодействайки с дълбоките ни кожни тъкани, слънчевата светлина произвежда витамин D, който е най-добрият антираков агент, познат досега. Така че Слънчевата светлина не просто е полезна за нас, тя може да спаси живота ни.

Това е новина, която не само си струва да бъде разпространена, а и която преобръща напълно представите ни за Слънцето. В разгара на летния сезон, когато на всеки му се иска да се припича на морския бряг край вълните, научният факт, че Слънцето не ни вреди, а ни помага, със сигурност ще зарадва мнозина. Истината е, че всичко около Слънцето или е удивително, или е от полза за нас.

Голямата звезда управлява живота ни пряко или косвено – колко плащаме за различните неща, къде ще изберем да живеем, дали следващият ни полет ще се отклони от трансполярния си маршрут и още куп други събития. Мутиращото му поведение ни манипулира много повече, отколкото земните вулкани и земетресения. То влияе на добивите, на глобалните температури, на океанските течения и на човешките настроения.

В книгата на американския физик Боб Бърман „Пулсът на Слънцето” (ИК „Изток-Запад”) се проследява и анализира цялата история на дългия ни път към опознаването на това ужасяващо и даряващо живот кълбо от ядрен огън. Изданието представлява своеобразна биография на Слънцето, която ни разказва всичко за неговия живот и въздействието му върху нас. Повече по темата можете да научите тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.