Солта и здравословното хранене

  Солта има важна роля в диетичното хранене. Всички диети препоръчват солтада се избягва колкото се може повече. За това си има причина. Природата не е дала на човек инструмент за регулиране на употребата на сол.

Жителите на Далечния Север – чукчите и ескимосите – прекрасно живеят без сол. Европейските готвачи векове наред са шлифовали своето майсторство, като са експериментирали с големи количества сол.

Така постепенно организмът на хората свиквал със солта и навикът прераснал в потребност. Според статистиката деветдесет процента от хипертониците обичат солена храна.

Прекаляването със сол намалява активността на ферментите, които разграждат холестерола и спомагат за увеличаването му в кръвта. Излишъкът на сол повишава проницаемостта на стените на кръвоносните съдове и ги уврежда.

В местата на уврежданията се отлагат мазнини. Прекалено солената храна създава допълнително натоварване върху бъбреците, които пречистват кръвта.

 

На ден възрастният човек има нужда от малко сол – от шест до осем грама. Опитайте се да не пресолявате храната. Гответе без сол или с минимално количество сол и всеки нека си досолява в чинията.

В рецептите на много национални кухни съществуват кулинарни хитрости, свързани със солта. Така например гарнитурата към месото или рибата не се соли, соли се само месото или рибата.

Докато се храните, не прекалявайте с течностите, защото по този начин организмът е в състояние да поеме повече сол. Не забравяйте да консумирате плодове и зеленчуци.

Много плодове са подходящи не само като десерт. Те играят ролята на идеална съставка за сосове за месо – това са сливата, лимонът, сушените плодове.

източник gotvach.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни