Солта и здравословното хранене

0
1388

  Солта има важна роля в диетичното хранене. Всички диети препоръчват солтада се избягва колкото се може повече. За това си има причина. Природата не е дала на човек инструмент за регулиране на употребата на сол.

Жителите на Далечния Север – чукчите и ескимосите – прекрасно живеят без сол. Европейските готвачи векове наред са шлифовали своето майсторство, като са експериментирали с големи количества сол.

Така постепенно организмът на хората свиквал със солта и навикът прераснал в потребност. Според статистиката деветдесет процента от хипертониците обичат солена храна.

Прекаляването със сол намалява активността на ферментите, които разграждат холестерола и спомагат за увеличаването му в кръвта. Излишъкът на сол повишава проницаемостта на стените на кръвоносните съдове и ги уврежда.

В местата на уврежданията се отлагат мазнини. Прекалено солената храна създава допълнително натоварване върху бъбреците, които пречистват кръвта.

 

На ден възрастният човек има нужда от малко сол – от шест до осем грама. Опитайте се да не пресолявате храната. Гответе без сол или с минимално количество сол и всеки нека си досолява в чинията.

В рецептите на много национални кухни съществуват кулинарни хитрости, свързани със солта. Така например гарнитурата към месото или рибата не се соли, соли се само месото или рибата.

Докато се храните, не прекалявайте с течностите, защото по този начин организмът е в състояние да поеме повече сол. Не забравяйте да консумирате плодове и зеленчуци.

Много плодове са подходящи не само като десерт. Те играят ролята на идеална съставка за сосове за месо – това са сливата, лимонът, сушените плодове.

източник gotvach.bg