Съвети за насърчаване децата ни към здравословно хранене

Много от навиците за цял живот се създават в периода между 6 и 12 годишна възраст. В този период е изключително важно родителите да взимат активно участие в създаването на хранителни навици на децата така, че да им осигурят здравословно развитие.

Ключът към контрола на теглото и здравето им е да ги научите да ядат, когато са гладните и да спрат, когато вече са се заситили. Използването на храна за наказания или окуражителна награда насърчава детето да игнорира сигналите, че е гладно. Когато искате да му покажете, че сте доволни от него, е по-добре да му купите книга или малка играчка, вместо сладолед или вафли, например.

Не забравяйте, че за пълноценното развитие на детето са необходими поне 60 минути дневно физическа активност.

Част от причините за заседналия начин на живот на съвременните деца са компютърът и телевизорът. Ограничаването на времето, прекарано пред монитора, винаги води до по-добро здраве и хранителни навици. Децата, които гледат по-малко от два часа телевизия дневно, са с по-добра фигура и се хранят по-здравословно.

Не забравяйте, че колкото повече позволявате на децата си да пият газирани напитки, да ядат пържени картофи и мазни сандвичи, толкова по-непривлекателни и съответно неконсумирани ще останат млякото, плодовете и зеленчуците. Пиенето на мляко е най-бързият и лесен начин да се укрепи костната система на подрастващите, тъй като то е ценен източник на калций и витамин D. Децата, които не са почитатели на млечните напитки, трябва да приемат ценни витамини и минерали за костите по друг начин, под формата на добавки, например.

Една от най-добрите стратегии за здравословен начин на живот е да позволявате на децата си да участват в избора и подготовката на подходящи за тях храни. Взимайте детето си, когато пазарувате и му обяснявайте кое за какво е полезно и какви са рисковете от консумацията на вредни храни.

 

Проучвания показват, че семейната вечеря без разсейване от звука и образа на телевизора намалява шансовете от преяждане, освен това сплотява фамилията.

 

 

източник gotvach.bg

 

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни