Съвети за насърчаване децата ни към здравословно хранене

Много от навиците за цял живот се създават в периода между 6 и 12 годишна възраст. В този период е изключително важно родителите да взимат активно участие в създаването на хранителни навици на децата така, че да им осигурят здравословно развитие.

Ключът към контрола на теглото и здравето им е да ги научите да ядат, когато са гладните и да спрат, когато вече са се заситили. Използването на храна за наказания или окуражителна награда насърчава детето да игнорира сигналите, че е гладно. Когато искате да му покажете, че сте доволни от него, е по-добре да му купите книга или малка играчка, вместо сладолед или вафли, например.

Не забравяйте, че за пълноценното развитие на детето са необходими поне 60 минути дневно физическа активност.

Част от причините за заседналия начин на живот на съвременните деца са компютърът и телевизорът. Ограничаването на времето, прекарано пред монитора, винаги води до по-добро здраве и хранителни навици. Децата, които гледат по-малко от два часа телевизия дневно, са с по-добра фигура и се хранят по-здравословно.

Не забравяйте, че колкото повече позволявате на децата си да пият газирани напитки, да ядат пържени картофи и мазни сандвичи, толкова по-непривлекателни и съответно неконсумирани ще останат млякото, плодовете и зеленчуците. Пиенето на мляко е най-бързият и лесен начин да се укрепи костната система на подрастващите, тъй като то е ценен източник на калций и витамин D. Децата, които не са почитатели на млечните напитки, трябва да приемат ценни витамини и минерали за костите по друг начин, под формата на добавки, например.

Една от най-добрите стратегии за здравословен начин на живот е да позволявате на децата си да участват в избора и подготовката на подходящи за тях храни. Взимайте детето си, когато пазарувате и му обяснявайте кое за какво е полезно и какви са рисковете от консумацията на вредни храни.

 

Проучвания показват, че семейната вечеря без разсейване от звука и образа на телевизора намалява шансовете от преяждане, освен това сплотява фамилията.

 

 

източник gotvach.bg

 

Related Articles

Задължителни храни за здраве и красота през студената зима

С настъпването на студеното зимно време е важно да обърнем специално внимание на храненето си, за да останем здрави и красиви. Макар че много...

Кои са най-здравословни зеленчуци на тиган – сами скачат в него?

Ако търсите бърз и лесен начин да добавите повече зеленчуци към диетата си, тогава не търсете нищо друго освен тигана си. Пърженето на зеленчуци...

5 здравословни комбинации от храни, с които да очаровате вашия стомах

Здравословното хранене става все по-важно в нашето ежедневие. Знаем колко трудно е да се поддържа диета, която се състои от пълноценни храни и не...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
693ПоследователиПоследвай ни

Последни