Съвети за съхранение на храната

„Запазете за някой дъждовен ден” гласи една стара мисъл, която е вярна и днес. Съхранявайки храната си не само Ви спестява ненужните разходки до магазина, но и Ви дарява с достатъчно провизии в момент на криза. Има няоки основни фактори, с които трябва да сте запознати, когато съхранявате храната. Цялата цел на запазването ще е победена, ако провизиите Ви се развалят. Следните съвети ще Ви покажат как да съхранявате храната си.

Какво да съхранявате?

Съхранявайте само тези храни, които обичате да консумирате. Няма смисъл да пазите неща, които не са по вкуса Ви. Житото, оризът, олиото, захарта, сухото мляко, медът и др. са обикновено нещата, които често се включват в рецептите. Затова се уверете, че винаги ще имате достатъчно от тях. Количествата зависят от броя на хората, които живеят в къщата и от срока, за който искате да ги съхраните. Изсушените плодове, пакетирани в метални консерви, са добри за дългосрочно съхранени. Ако искате да се запасите с пакетирани или консервирани храни, винаги внимавайте когато ги купувате и следете капачките им да не са вдлъбнати или повредени по някакъв друг начин. Проверете датата на производство. Супите могат успешно да се съхраняват на стайна температура за 5 години, с изключение на тези, съдържащи киселини (като доматената супа, която може да издържи само 18 месеца).

Съвети за съхраняване

За да увеличите срока на годност на храната си, трябва да се запознаете със специалните практики за съхраняване.

• Житото, оризът, зърнените храни, семената и бобовете трябва да се съхраняват в големи пластмасови контейнери. Можете да си купите такива от магазините за бои.

• Избягвайте да съхранявате в използвани съдове, тъй като те могат да съдържат молекули от предходните храни, които да развалят новите.

• Поставете парче сух лед или добавете няколко дафинови листа, за да предпазите зърнените храни от буболечки.

• Съхранявайте пластмасовите кофи на сухо, в килера или в кухненския шкаф.

• Уверете се, че контейнерът е добре затворен и че не влиза въздух.

• Храни, като месото или млечните продукти, трябва винаги да се замразяват.

• Замразената храна трябва да изстива на подходяща температура.

• Никога не размразявайте и после отново замразявайте храната, тъй като така се появяват бактерии.

• Приготвените храни като хляба и плодовете могат да се съхраняват само краткосрочно.

• Не консумирайте и не съхранявайте храни с изтекъл срок на годност.

Запасяване с храна при извънредни случаи

Извънредните случаи идват без предупреждение, затова винаги трябва да сте готови за такива ситуации. Необходимите Ви неща трябва да включват сухо мляко, хляб, захар, масло и др. Винаги подновявайте тези запаси, така че съдържанието им да не се развали. Хората, живеещи в райони, в които често се случват природни бедствия, трябва винаги да имат такива храни в наличност.

Съхранявайте храната си на сухо и хладно място. Ако останете дълго време без ток консумирайте първо нещата от хладилника, а после тези от фризера. И най-важното- при криза никога не забравяйте да споделите излишната храна със съседа си.

източник gotvach.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни