Тайният живот на зелето

tainiayat-jivot-na-zeleto За да извлечем от плодовете и зеленчуците максимална полза за здравето не трябва да нарушаваме техния вътрешен биологичен часовник, на който те продължават да се подчиняват няколко дни след като са събрани от лехата, откъснати от клона или изкопани от земята. Ако при съхраняването на зелето и салатите продължаваме да спазваме принципа на естествено редуване на светла и тъмна част на денонощието, позволявайки им през деня да се намират в осветени помещения, а през нощта прибирайки ги на тъмно, това ще ни позволи да получим значително по-голяма доза от биологично активните антиоксиданти – глюкозинолати, отколкото ако зеленчуците са лежали през цялото време само на тъмно или само на светло.

Както изясни група биолози от Хюстън плодовете и зеленчуците не умират в момента на обирането им. Те продължават да реагират на обкръжаващата обстановка в течение на още няколко дни след като е прекъсната връзката с майчиното растение. Това се изразява в денонощни колебания в нивото на секрецията на химични вещества, предназначени за защита от вредители. И тези отблъскващи гъсениците и личинките вещества могат да бъдат много полезни за здравето ни.

Това са глюкозинолатите – група антиоксиданти, съдържащи се в кръстоцветните зеленчуци /броколи, карфиол, брюкселско и бяло зеле, ряпа, репички, хрян и други/, с чиято помощ те отблъскват насекомите. Именно глюкозинолатите са виновни за острия аромат и горчив вкус на някои от кръстоцветните зеленчуци. В процеса на подготовка, сдъвкването и усвояването на храната благодарение на глюкозинолатите от зеленчуците се освобождават биологично активни компоненти – изотиоцианати и индоли, известни със своята противоракова активност.

При експериментите със зеле се изяснило, че ако тя се държи при изкуствено осветление през целия ден и на тъмно нощем, нивото на съдържащият се в листата глюкорафанин – глюкозинолатът с най-силното противораково действие – е два-три пъти по-високо, отколкото у зелето с нарушен биологичен часовник, например през цялото време съхранявано само на тъмно.

Ефектът на денонощните колебания на химичния състав е бил открит не само у кръстоцветните, но и у откъсната салата, спанак, моркови, тъмнозелени тиквички, сладки картофи и даже у черната боровинка.

Така можем да увеличим ползата от зеленчуците като просто променим начина, по който ги съхраняваме.

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване без глад . Повече информация можете да откриете тук.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни