Тибетска традиция за прекрасен живот

0
1766

Тибетците са странни, непонятни и дори в някаква степен мистични личности в представите на Западния свят. Начинът им на живот – в пълна хармония с природата, възприемайки я като нещо сакрално и населено от видими и невидими същества и сили, ни звучи някак примитивно и по-близко до отдавна забравени от нас отживелици, отколкото до нравите на XXI век. Тези техни разбирания обаче далеч не са просто проекции на човешките страхове върху природния свят. Те са начинът, по който тибетците установяват връзка с природните елементи. Тя се корени в непосредственото преживяване от страна на техните мъдреци и обикновените хора на свещената същност на външните и вътрешни елементи. Тибетците наричат тези елементи Земя, Вода, Огън, Въздух и Пространство.

В „Тибетско лечение с енергия и светлина” (ИК „Изток-Запад”) ламата на тибетската традиция Бон – Тензин Уангял Римпоче – ни показва специфични упражнения и практики, които са лесни за изпълнение и същевременно ни помагат да живеем целесъобразно и в хармония с природата. Авторът има за цел да спомогне засилването на нашето внимание към природната среда, тъй като ако желаем да избегнем влошаването на качеството на живота си, трябва да се замислим сериозно над отношението си към Майката Природа. Римпоче иска също да покаже, че разбирането на природните елементи е ключ към разбирането на духовната практика и по този начин да направи достъпен за модерните хора на Запад традиционния тибетски светоглед.

Тибетско лечение с енергия и светлина” е съсредоточена върху практики, които представляват три измерения на духовното пътуване. Тe са традиционни за Бон и за будизма, като са предназначени за прилагане, а не само за четене и разбиране. Основната им цел е да помагат на развиването в духовен план – те изменят нашата гледна точка към връзката ни с природата и с нашия собствен жизнен опит, отварят и разширяват светогледа ни. Тези упражнения са по-скоро вид оптимизиращи действия; те подобряват качеството на нашия живот, съдействат за възстановяване на здравето и предлагат определена защита от болести и неприятности. С тяхна помощ можем да поддържаме будността на своя ум, а не да го притъпяваме, както напоследък всички ние – и европейци, и американци, сме свикнали. Чрез тези практики можем да запазим своето спокойствие, вместо да изпадаме в излишна превъзбуда. Упражненията могат да допринесат също и за подобряване на здравето, жизнеността и удоволствието ни от живота.

Повече информация можете да научите тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.