Магията на камъните и връзката им с чакрите

От древни времена хората са вярвали, че камъните имат свойства, които могат да помагат при лечението на болести, психически напрежения, безсъние и още хиляди други заболявания. Някои от тях се свързват със зодиите и според легендите ако носиш камък, които отговаря на зодиакалния ти знак, можеш да го използваш като амулет за късмет. В бижутерията камъкът си остава любим елемент към накитите. Те са толкова различни, шарени, красиви, магнетични, че веднъж докоснеш ли се до някое камъче имаш усещането, че завинаги трябва да е твое. Не е нужно да си затрупан от скъпоценни камъни и диаманти, за да оцениш реалната им стойност. Едно речно камъче е безценно и може да е по-красиво и най-скъпите в бижутерийната индустрия. В тази статия ще ви запозная с връзката между чакрите и камъчетата.

Думата чакра произлиза от санскрит и означава кръг или колело. Означава и Слънце, което в индуизма символизира бог Вишну, известен като” този, който е активен”. Според легендата силата на бог Вишну е подобна на тази на слънцето, което изгрява, достига своя връх и след това плавно залязва – вярвало се е, че той може с три крачки да обиколи света. В Индия санскритския език има ролята на латинския в Европа. Произнася се самаскарта и означава нещо съвършено, абсолютно и непреходно. Ако искаме да разберем значението на чакрите трябва да ги разгледаме в контекста на индийската цивилизация и индуизма, която е най-старата религия в Индия.

Чакрите са енергийните центрове в тялото, които служат като приемни станции, трансформатори  и разделите на енергията /прана/ в различни фреквенции. С тяхна помощ се излъчва енергия в околната среда. В някои стари /индийски и тибетски/ текстове се споменава, че в човешкото тяло има 88 000 чакри, като 7 са основните, 40 имат второстепенно значение, а останалите имат малко отражение. При повечето хора чакрите са с диаметър 10 см, а при духовното развитие на човека те се разширяват, фреквенциите на техните вибрации се увеличават, а цветове са им все по-ясни и сияещи.

Чакрите се намират в непрекъснато въртящо се движение, което помага да се зареждат с енергия. Когато се смени посоката на въртене от чакрите излиза енергията.

1 чакра Муладхара чакра:

Символ: лотос с четири листенца

Цвят: Червен

Сетивна функиця: мирис

Хармонична функция: дълбока свързаност със Земята, жизненост, доволство, стабилност и вътрешна сила.

Доминираща проява: Наклонност към материалните ценности, силни чувства и емоции.

Блокираща проява: липса на физически и психически сили за преодоляване на негативните ситуации и обстоятелства.

Подходящи камъни: ахат, червен корал, гранит, хематит, червен яспис и рубин

Ахат – името му произлиза от древното антично наименование на реката Дирило /Ахатес/ в Сицилия. Подкрепя уважението, силата и равновесието. Помага за премахване на негативните емоции и защитава вътрешната същност на човека. Събужда уважението към тялото и помага за правилното функциониране на репродуктивните органи. Парченце ахат могат да насят бременните жени, тъй като се вярва, че спомага за безопасността, защита и по-леко раждане. Също така дава увереност и сила, на хората които го носят.

Червен корал – латинското му наименование е коралиум – корал
Използва се за витална енергия и сила. Помага на кръвоносната система, дава стабилност, гъвкавост, така че каквото и да се случва хората, които го носят се чувстват вътрешно устойчиви и спокойни.

Гранат – дава жизненост, сила на волята, увереност и успех. Развива сензитивността и спомага получаването на ясновидска дарба. Насърчава сексуалността и помага да се трансформира във висша сила. На физическо ниво помага при заболяване на половите органи и подобрява кръвообращението.

Хематит – гръцкото му наименование е хайматитес – „кървавият камък”
Характеризира се с твърдост и сила. Спомага за правилното функциониране на тялото и мобилизира скритите сили в него. Помага при стресови заболявания и ускорява възстановяването. Влияе положително върху формирането на здрави тъкани клетки.

Червен яспис – комбинира се със силата на Земята. Учи на смирение и себеотрицание, подсилва кръвта, дава жизненост, устойчивост и търпение. Пречиства и трансформира физическото тяло като му дава сили и създава чувство на мир и сигурност.

Рубин – латинското му наименование е рубер – червен
Има топла живителна и творческа енергия за пречистване и преобразуване. Той създава хармонични връзки между физическата и духовна любов и между сексуалността и духовността.

Очаквайте информация за 2 чакра и нейните съпътстващи камъчета…

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни