Три продукта срещу настинки

Съществуват продукти, които подпомагат имунната система в дейността му срещу „чужди тела“ и инфекции. Представяме ви три, които едва ли биха изненадали някого относно ползите за организма. В какво се състои подсилващият им естествените защитни сили ефект обаче…

1. Чесън

Съдържа едни от най-силните съединения (алицин, тиосулфати и др.), които подпомагат организма в борбата му срещу инфекции. Чесънът от векове се възприема за антибактериално и антимикотично средство и действително по ефективност надминава дори някои лекарствени средства. Изследователи потвърждават, че консумацията на големи количества чесън в началото на простудно заболяване съкращава времето на протичане на заболяването и силата на оплакванията.

Специалисти твърдят, че полезните ензими на чесъна се отделят след като се остави да постои за минути след нарязване и преди да се прибави в гозбата. За да се запазят полезните му качества обаче, той трябва да се прибави почти накрая на готвенето, а за предпочитане е да се консумира в суров вид. Особено в периоди на силно разпространение на вирусни и бактериални инфекции е препоръчително редовно да се хапват по 1-2 скилидки няколко пъти в седмицата за поддържане на имунитета срещу заболяване.

2. Моркови

Изключително богат на бета-каротин корен, който има свойството да стимулира образуването на N-клетки, клетките убийци, и Т-лимфоцити. Тези клетки се справят с вредни микроорганизми, причиняващи инфекции и заболяване.

Фалкаринолът в моркова се смята за супер съставка, която се разглежда като преспективна за  лечение на рак.

Ясно е, че за да се възползваме от ценни вещества в морковите, трябва да ги консумираме сурови. При топлинна обработка се губи почти цялото съдържание на бета-каротин и част от фалкаринола. Специалистите препоръчват ястията да се приготвят с цели моркови, така има по-голям шанс да се запазят полезните им съставки. За целта използвайте млади моркови, а по-едрите приготвяйте на сок – смесен с ябълков представлява изключително тонизиращ еликсир – или хапвайте във вид на закуска между основните хранения вместо солети или бисквити…

Препоръчително е на ден да се консумират минимум 300 г моркови.

3. Кисело мляко

Киселото мляко осигурява живи бактерии, които са ни необходими в борбата срещу патогенни, които срещаме. Ацидофилните бактерии отделят млечна киселина, подобряват храносмилането и ускоряват процеса на разграждане на сложните съединения в по-прости вещества.
Без тях организмът ни трудно би се справил с усвояването на множество хранителни вещества, което би се отразило и на имунната система.

Ацидофилните бактерии елиминират успешно болестотворни микроорганизми, например срещу салмонела и шигела, първата най-често виновна за хранителните отравяния, втората причинител на дизентерия. Ефективни са и срещу някои вируси.

Бифидобактериите в киселото мляко поддържат имунната система. Особено ценни са за възрастните хора, тъй като стимулират имунитета им. Изследване показва, че редовната консумация на кисело мляко се отразява на броя на Т-лимфоцитите, на N-клетките и на Т-хелперните клетки.

Кофичка кисело мляко на ден – това е полезното количество, но при условие, че съдържа полезните бактерии. Затова – погледнете етикета преди закупуването му.

източник puls.bg

 

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни