Съвети за здравословно хранене с малко средства

Много хора смятат, че здравословното хранене е приоритет само на богатите, които могат да си позволят да си купуват качествени здравословни продукти.

Това обаче не е така. Здравословната храна не е задължително да е скъпа, важното е да е полезна. Дори в най-елементарните продукти се съдържат изключително ценни вещества.

Когато готвите здравословни ястия вкъщи, приготвяйте ги в малко по-голямо количество от необходимото, а остатъка замразявайте. Така при нужда ще можете да разчитате на притоплена вкусна и полезна храна, а не на полуфабрикат.

Консумирайте сезонни плодове и зеленчуци – колкото можете. Обикновено сезонните плодове са и по-евтини от тези, които се продават, преди да е настъпил сезонът на узряването им.

Търсете разпродажбите. Разходете се по магазините, за да откриете, че едни и същи продукти се продават на съвършено различна цена в зависимост от магазина.

Наблягайте на бобовите култури. Те са много полезни, а също така са и не особено скъпи и могат дълго време да се съхраняват. Преди да сварите бобовите култури, ги накиснете за една нощ, така ще станат още по-вкусни.


Добавяйте в супите и в ястията смес от целина, лук и моркови. Тези зеленчуци винаги са сравнително евтини и даряват ястията с изтънчен вкус.

Купувайте зеленчуци и плодове направо от производителите им от пазара, ако това е възможно, защото така ще се снабдите с пресни и не особено скъпи продукти.

Не давайте пари за подправки, отглеждайте си ги в саксии на терасата. Копърът, магданозът, босилекът и ментата растат като обикновени цветя и са лесни за отглеждане.

Не си купувайте сандвичи навън, правете ги вкъщи – така ще са по-вкусни, по-здравословни и доста по-евтини. Преди да отидете в магазина за хранителни продукти, запишете си какво точно трябва да купите, за да не давате излишни пари за нещо ненужно.

източник gotvach.bg

Related Articles

Най-добрите диетични храни за всеки възрастен човек

С напредването на възрастта тялото ни претърпява много промени - включително промени в хранителните ни нужди. Хората над 50-годишна възраст трябва да се съсредоточат...

5 съвета за здравословно хранене в пенсионна възраст

Когато навлезете в пенсионна възраст, хранителните ви нужди се променят. Нуждаете се от повече белтъчини и фибри, за да укрепите костите и мускулите си,...

Плюсовете и минусите на киселото мляко за възрастни хора

Въпреки че киселото мляко може да бъде отличен източник на пробиотици и полезни бактерии, важно е да се разбере, че тази храна може да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
693ПоследователиПоследвай ни

Последни