Упражнение против дъждовно и мрачно време

0
2758

Есента дойде, а с нея и дългите, дъждовни, мрачни дни. Облачното небе, липсата на слънце и понижаването на температурите са прекрасна предпоставка да се отдадем на депресивни мисли.

Ако сте от хората, които не искат да се поддават на лошото време, знайте, че винаги можете да си помогнете със спорт и здравословно хранене. Ако усещате тежест в главата, умора и отпадналост пробвайте да направите стойка на глава. Това е т.нар. обърната поза, която йогите много често препоръчват и наричат „Цар на асаните“. Стойката на глава, освен че подобрява кръвообращението и стимулира мозъчната дейност, оказва благоприятно влияние върху вътрешните органи, щитовидната жлеза, сетивните органи и др.

Тъй като истинската поза „стойка на глава“ е за напреднали, изпробвайте подготвителния вариант, в който сте отново върху глава, но част от тежестта се поема и от краката. Ще ви трябва известно време, за да усвоите позата. Внимавайте, да не натоварите излишно врата. Правете бавни и контролирани движения през цялото време.

За да изпълните позата коленичете на пода, сплетете пръстите на ръцете и ги поставете на пода със свити лакти, така че да се образува триъгълник между ръцете и лактите. Наведете се напред и поставете горната част на челото на пода, така че преплетените пръсти да обхванат теменната част. Трябва да усещате главата стабилно подпряна от ръцете. Изпънете краката в колене и започнете да приближавате стъпалата към лицето. Постепенно прехвърляйте тежестта върху главата, за да облекчите работата на ръцете.  Задръжте в позата за около 30 секунди. През цялото време дишайте нормално. Когато сте готови първо свийте коленете, оставете главата на земята и отпуснете ръцете в страни от тялото. НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА СТАВАТЕ. Останете на пода, докато усетите кръвообращението ви да се нормализира. Колкото време сте били в позата, колкото време би трябвало и останете свити на пода преди да се изправите.

Обикновено е достатъчно да направите позата само веднъж и ще усетите прилив на енергия и свежест, но ако имате нужда я направете отново. С всеки следваш път увеличавайте по малко времето, в което задържате в позата.

Стойката на глава не трябва да се прави, ако не са изминали поне три часа от последното ви хранене, ако сте бременна или по време на менструация.

Позата помага не само при лошо настроение и тежест в главата, но и ако сте в сесия или трябва да учите за изпит и искате да подобрите способността си на запаметяване. А в съчетание с много вода, свеж въздух и здравословна храна, позата наистина би могла да направи чудеса за вас.

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama