Витамин D – важен, но до колко ?

0
3585

  Известно е, че витамин D се синтезира в кожата под действието на UV-лъчите, и по-точно UVB. През последните години излизат много нови проучвания, които създават впечатление, че витамин D може би се явява лек срещу всички болести – от високо артериално налягане до рак, че има невероятно и неподозирано досега благоприятно действие върху организма. Колкото и прекрасно да звучи всичко това, трябва да имаме предвид, че все още тези твърдения не са абсолютно научно доказани.

До днес знаем, че витамин D има важно участие в процесите на изграждане на костната и мускулната система и действието му е тясно свързано с това на калция. Витамин D се препоръчва да се дава допълнително на всички кърмачета и хора над 70 години, като особено важно и почти задължително е това през зимните месеци.

Всичко написано дотук дава основание на много хора да събират витамин D през летните месеци. Имаме дори и случаи на изгаряне от слънцето с идеята, че така човекът е натрупал много витамин D.

Истината е, че само няколко минути излагане на слънце са достатъчни, за да се синтезира в организма достатъчно количество витамин D. Организмът има ограничена възможност за синтез на витамина и всяко продължително излагане на слънце не само не води до продукция на повече витамин D, но и води до разрушаване на структурата на вече синтезирания.

Да, прилагането на слънцезащитна козметика с определен слънцезащитен фактор ограничава синтеза на витамин D, но пак няма опасност да сте с недостиг на витамина на нашата географска ширина.

Не, за да синтезирате витамин D не е основание да се изложите на слънцето без слънцезащитна козметика! Рискът от развитие на кожен рак не е за подценяване,особено когато се касае за малки деца.

д-р Петя Стефанова / doctoronline.bg