Витамин D3 отново в аптеките

0
1064

От тази седмица витамин D3, един от задължителните витамини за бебета, отново е наличен в аптеките, ни уведомяват от Национална пациентска организация.

В началото на годината от аптечната мрежа беше изтеглено наличното количество от Витамин D3,  поради несъотвествие със стандартите за качество без да има негов заместител на пазара.

Затова, че са принудени да набавят нужния за децата им медикамент от съседни държави или от черния пазар, родители сезират пациентската организация по случая.

Усилията на организацията дават резултат и благодарение на съдействието от страна на  вносителите и дистрибуторите на хранителни добавки, витамин D3 е набавен от дистрибуторската и аптечната мрежа.

Холекалциферолът (витамин D3) е главен регулатор на фосфорно-калциевата обмяна и участва във формирането и укрепването на костната тъкан. Приемът на витамин D3 е задължителен за бебетата през студените месеци, когато слънчевата светлина е ограничена. В следствие на излагането на преките слънчеви лъчи човешката кожа синтезира витамина. Той увеличава усвояването на калция и фосфора в червата и намалява елиминирането им от организма, което благоприятства правилното развитие и здрава костна система.

Към проблема са по-чувствителни младите организми – бебетата. При дефицит на витамин D съществува висок риск от развитие на рахит. Рахитът е сериозно заболяване, водещо до инвалидизиране. Освен опасността от меки кости, изкривяване на долните крайници, рахитът рефлектира върху всички органи, получава се изкривяване на гръдния кош, от където следва деформация на органите, намиращи се в него. Това от своя страна предпоставя дихателни проблеми при детето. Не се изключват и нарушения на нервната система.

Есенните и зимни бебета се нуждаят от допълнителен прием на витамин D3 под формата на добавка. Продуктите, които се предлагат като заместители крият опасност за бебето заради комбинацията на витамин D с витамин А. Витамин А може лесно да се предозира при кърмачетата. Предозирането му има токсичен ефект върху организма.

 

източник puls.bg