Рецепта за домашна моцарела

1
5318

Най-добрата моцарела се прави от биволско мляко, но при липса можете да използвате и краве. Трябва ви вода без хлор, най-добре дестилирана, а също и пепсин или мая за сирене.

Един литър мляко се нагрява до 25 градуса. Четвърт чаена лъжичка лимонтозу се разтваря в половин чаша вода и бавно се долива в млякото при непрекъснато бъркане.

Бавно нагрейте млякото до 30 градуса, като не забравяте да го разбърквате. Разтворете маята за сирене или две хапчета пепсин в половин чаша вода и долейте в млякото.

След като се нагрее до 40 градуса, свалете от котлона. То вече трябва да се е пресекло. Похлупете с капак и оставете за двадесетина минути. В това време нарежете на ситно листенцата от клонче босилек.

Млякото се е превърнало в смес с гъстотата на сметана. Суроватката трябва да е прозрачна и с лек жълтеникав оттенък. Нарежете на ситни парченца или добре намачкайте с дървена лъжица.

Моцарела

Преместете сместа в гевгир и отцедете, като притиснете с ръка. Сиренето вече трябва да прилича на хомогенна паста. Сложете сиренето във вода, която е с температура 60 градуса, докато то не започне да става пластично.

С помощта на гумени ръкавици разтеглете горещото сирене, което трябва да се тегли като дъвка. Посолете, добавете босилека, и отново сложете в горещата вода.

След това отново извадете и повторете процедурата два-три пъти, докато не добие сиренето обичайната си текстура. Ако искате моцарелата ви да е мека и нежна, не прекалявайте с тези процедури.

Можете при желание да не добавяте сол и босилек, но с него моцарелата става по-приятна на вкус. Преди да приберете моцарелата в хладилника, придайте и характерната кръгла форма.

източник gotvach.bg

Comments

1 коментар

  1. няма как с тази рецепта да сеполучи нещо свястно освен накрая извара,защо се пишат неща трябва да се проверяват от специалист поне от Института в Пловдив зада имат тези сайтове някаква сигурност,аз съм бивш превозвач на мляко в България и малко в Италия но що за рецепти са това не мога да разбера!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.