Рецепта за домашна моцарела

1
5714

Най-добрата моцарела се прави от биволско мляко, но при липса можете да използвате и краве. Трябва ви вода без хлор, най-добре дестилирана, а също и пепсин или мая за сирене.

Един литър мляко се нагрява до 25 градуса. Четвърт чаена лъжичка лимонтозу се разтваря в половин чаша вода и бавно се долива в млякото при непрекъснато бъркане.

Бавно нагрейте млякото до 30 градуса, като не забравяте да го разбърквате. Разтворете маята за сирене или две хапчета пепсин в половин чаша вода и долейте в млякото.

След като се нагрее до 40 градуса, свалете от котлона. То вече трябва да се е пресекло. Похлупете с капак и оставете за двадесетина минути. В това време нарежете на ситно листенцата от клонче босилек.

Млякото се е превърнало в смес с гъстотата на сметана. Суроватката трябва да е прозрачна и с лек жълтеникав оттенък. Нарежете на ситни парченца или добре намачкайте с дървена лъжица.

Моцарела

Преместете сместа в гевгир и отцедете, като притиснете с ръка. Сиренето вече трябва да прилича на хомогенна паста. Сложете сиренето във вода, която е с температура 60 градуса, докато то не започне да става пластично.

С помощта на гумени ръкавици разтеглете горещото сирене, което трябва да се тегли като дъвка. Посолете, добавете босилека, и отново сложете в горещата вода.

След това отново извадете и повторете процедурата два-три пъти, докато не добие сиренето обичайната си текстура. Ако искате моцарелата ви да е мека и нежна, не прекалявайте с тези процедури.

Можете при желание да не добавяте сол и босилек, но с него моцарелата става по-приятна на вкус. Преди да приберете моцарелата в хладилника, придайте и характерната кръгла форма.

източник gotvach.bg