Вярно ли е, че плодовият сок разваля зъбите?

0
2542

Да. Плодовете и плодовите сокове съдържат киселини, които са основ­на причина за разяждането и изтъняването на зъбния емайл. Най-големи вреди нанасят газираните плодови напитки, тъй като при процеса на гази­ране се произвеждат още повече киселини. Разяждащи зъбите киселини се отделят и от бактериите, които преобразуват захарите в киселини.

Недоузрелите и кисели плодове развалят зъбите – киселият вкус се дължи на киселини. Касисът, гроздето и цитрусовите плодове са най-опасни, особено гроздето, тъй като сладостта му маскира киселия вкусна винената киселина, съдържаща се в големи количества в него. Ето защо хората, които пият редовно вино, имат повече кариеси. Най-малко вредни за зъбите са крушите и бананите.

Разбира се, плодовете и плодовите сокове са полезни за други неща, така че ето как ви съветвам да постъпите, за да се възползвате от по­лезното им действие, без да вредите на зъбите си. Когато пиете плодов сок, го разредете наполовина с вода. Съчетайте ябълката или крушата с няколко бадема – те са богати на калций и неутрализират киселините. А когато ядете плодове, комбинирайте ги с кисело мляко. Ако плодът е твърд, като някои сортове круши, но не е кисел, фибрите в него всъщ­ност са полезни за зъбите, защото ги почистват.