Вярно ли е, че плодовият сок разваля зъбите?

0
2438

Да. Плодовете и плодовите сокове съдържат киселини, които са основ­на причина за разяждането и изтъняването на зъбния емайл. Най-големи вреди нанасят газираните плодови напитки, тъй като при процеса на гази­ране се произвеждат още повече киселини. Разяждащи зъбите киселини се отделят и от бактериите, които преобразуват захарите в киселини.

Недоузрелите и кисели плодове развалят зъбите – киселият вкус се дължи на киселини. Касисът, гроздето и цитрусовите плодове са най-опасни, особено гроздето, тъй като сладостта му маскира киселия вкусна винената киселина, съдържаща се в големи количества в него. Ето защо хората, които пият редовно вино, имат повече кариеси. Най-малко вредни за зъбите са крушите и бананите.

Разбира се, плодовете и плодовите сокове са полезни за други неща, така че ето как ви съветвам да постъпите, за да се възползвате от по­лезното им действие, без да вредите на зъбите си. Когато пиете плодов сок, го разредете наполовина с вода. Съчетайте ябълката или крушата с няколко бадема – те са богати на калций и неутрализират киселините. А когато ядете плодове, комбинирайте ги с кисело мляко. Ако плодът е твърд, като някои сортове круши, но не е кисел, фибрите в него всъщ­ност са полезни за зъбите, защото ги почистват.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.