Връзка магданоз – бомба от витамини

vruzka-magdanoz Разпространен в целия свят, магданозът е уважаван както заради приятния си вкус, така и поради декоративния си вид. Тази подправка е същински трезор на витамин К, откъдето основно идва и благоприятното й влияние върху организма.

10 грама от ароматното растение, не само съдържат 0% калории, но дават и над 150% от препоръчителната дневна доза витамин К. Този есенциален витамин служи на тялото по различни начини: предпазва костите от фрактури, предотвратява калцирането на артерии и защитава черния дроб и простатата от някои форми на рак, но най-известен е с това, че спомага за нормално съсирване на кръвта. Всъщност, самото му име идва първоначално от немската дума koagulation – кръвосъсирване.

С магданоза обаче не трябва да се прекалява, най-вече по време на бременност, понеже в по-големи количества има утретротоничен ефект, което може да създаде неприятности.

Пушачите трябва да тачат магданоза, не само защото може да подобри качеството на дъха им, но и защото контрира, поне донякъде, вредния им навик. Съдържащите се в него растителни масла, като миристицина, доказано действат като химически протектори на белите дробове, спомагайки неутрализирането на канцерогени като бензопирена – част от цигарения дим.

В магданоза присъстват още витамините А и С, бета-каротен и фолиева киселина – витамин от B групата, който играе важна роля в нормалната функция на сърдечно-съдовата система. Флавоноидът лутеолин пък, също присъстващ в стабилни количества, е антиоксидант, същински ловец на свободни радикали и модулатор на имунната система.

Съветва се винаги да се избира пресен магданоз пред изсушен, но това е само поради вкусовия фактор. Пресният магданоз трябва да е със здраво зелен цвят и да е плътен и чуплив. Редно е да се избягват избледнели и пожълтели клонки и листа, понеже това е индикация за увреждане от пестициди или гниене. Магданозът винаги трябва да се измива обилно под течаща вода преди консумация или съхранение в хладилник.

източник puls.bg

Related Articles

Задължителни храни за здраве и красота през студената зима

С настъпването на студеното зимно време е важно да обърнем специално внимание на храненето си, за да останем здрави и красиви. Макар че много...

Кои са най-здравословни зеленчуци на тиган – сами скачат в него?

Ако търсите бърз и лесен начин да добавите повече зеленчуци към диетата си, тогава не търсете нищо друго освен тигана си. Пърженето на зеленчуци...

5 здравословни комбинации от храни, с които да очаровате вашия стомах

Здравословното хранене става все по-важно в нашето ежедневие. Знаем колко трудно е да се поддържа диета, която се състои от пълноценни храни и не...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
693ПоследователиПоследвай ни

Последни