За чаената диета и чая

През пролетта можете да изглеждате перфектно, ако още отсега започнете да отслабвате с чаена диета. През зимата тялото създава слой мазнина, за да предпази организма от охлаждане.

Този слой няма как да бъде унищожен, но ако сте го увеличили с помощта на тестено и сладко и не сте спортували през зимните месеци, е крайно време да започнете да се вталявате с чай.

Чаят помага на стомаха да преработва по-бързо храната, ускорява моториката на червата, насища тялото с витамини и минерали, прочиства кръвоносните съдове, подобрява паметта, зрението, тена на кожата и помага за изгарянето на калориите.

Сутрешният чай е много полезен и активен, той кара стомаха да работи и прави комплексно почистване. Чаят буквално измества от тялото всичко излишно, разтваря плаките в кръвоносните съдове и в проблемните зони.

След силен чай се събужда апетитът. Не се оставяйте да бъдете победени от него, след половин час това ще отмине и ще остане чувство на лекота и свежест.

Следобедният чай помага на храната да бъде усвоена по-добре, не я оставя да се залежи в стомаха. Не пийте чай по време на храна и след това. Изчакайте половин час и едва тогава изпийте чаша чай.

Вечерният чай също така помага за усвояването на храната, разбива мазнините и подготвя тялото за сън. Не пийте чай по-късно от осем вечерта, за да спите спокойно цяла нощ и да се събудите свежи.

Вечерта чаят е коварен, защото може да събуди изключително силен апетит – това е знак за ефективната му работа. Не се поддавайте и не се тъпчете със сладко преди лягане. Хапнете шепа сушени плодове.

Основната част от работата на чая е нощното време. Ако пиете чай и не ядете сладко през втората половина от деня, тялото ще реагира бързо и ще ви се отблагодари с чувство на лекота и след време – с втален силует.

В чая се съдържат около 700 съединения, витамини, минерали, микро и макроелементи, антиоксиданти, слъжни въглехидрати. Те прочистват и тонизират организма.

Най-важните елементи на чая са полифенолите и аминокиселините. Това е, което най-много не ни достига в градската среда. Теафлавините, теабровините и теарубигините чистят и лекуват кръвоносните съдове.

Аминокиселината теанин, която усилва аромата и вкуса на чая, е невромедиатор в тялото на човека – тя помага за предаване на нервни импулси между мозъчните клетки.

Притокът на тази аминокиселина се усеща от хората като чувство на радост и умиротворение. Теинът е като кофеинът, но за разлика от него не е опасен за сърцето и не повишава кръвното налягане.

Теинът меко тонизира, разширява кръвоносните съдове, повишава мускулния тонус, без да повишава кръвното налягане. Пектинът подобрява работата на стомаха и се смята за ключов фактор в намаляването на теглото.

Чаят е богат на много витамини, а също и на минерали – цинк, фосфор, магнезий, калий, флуор. За да се вталите, ще трябва да консумирате висококачествен чай.

Пакетчетата не са ефективни. Ако искате да отслабнете, ще ви трябват хубави сортове зелен, червен и черен чай от Китай, Тайван, Япония и Виетнам.

Когато правите чай, който е светъл на цвят – зелен, бял, жълт или светлочервен, температурата на водата не трябва да надвишава осемдесет градуса. Запарката трае пет секунди.

Сортовете с грубовати големи листа, които са плътни, с тъмен цвят, се запарват при температура от деветдесет и пет градуса за около десет секунди.

Черният чай, както и пресованият зелен чай се запарват при температура деветдесет и осем градуса. Преди запарката черният чай се накисва в студена вода, измива се, прецежда се, още веднъж се измива и едва след това се запарва в гореща вода.

За да е ефективна чаената диета, винаги пийте чай след хранене и никога на гладно. Запарвайте го правилно, не пестете чаени листенца и избирайте само висококачествен чай. Завършете деня си с чай и преборете апетита.

Никога не подслаждайте чая, ако искате наистина да отслабнете! Нито захар, нито мед, нито сладко, нито сладкиш или бисквитка, с които да подсладите горчивия чай. Ако не издържате на горчивия вкус, хапвайте сушени плодове с чая.

източник gotvach.bg

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни