13 суперхрани за женско здраве и красота – част 2

Още в древността хората са използвали морските водорасли целесъобразно и постепенно са опознавали техните свойства. В днешно време те стават все по-популярни, особено сред жените, които искат да са в добро здраве и форма.

Във водораслите има невероятен запас от елементи, които се съдържат и в нашия организъм. Те абсорбират хранителни вещества от морето не само с корените си, но и с листата и стеблата си.
Специалистите по диететика и хранене съветват в менюто си да залагаме повече на морските зеленчуци, тъй като по този начин можем да намалим риска от редица заболявания и да помогнем на организма си да отдели вредните токсини.

Морските водорасли са богати на редки микроелементи. Те съдържат популярните калций и желязо 10 пъти повече от спанака. Качествата им ги причисляват към графата „суперхрани за жени“, подбрани от д-р Ан Луис Гитълман. Предлагаме ви списък с най-масово предлаганите видове морски хранителни съкровища и как те могат да бъдат приготвени.

Хиджики – богати на хранителни влакнини и жизненонеобходими минерали за човешкия организъм. Напомня вкуса на билката сладник и изглежда като омотана черна връв. Водораслото съдържа 14 пъти повече калций, отколкото една чаша прясно краве мляко. Хиджики допринася за по-гъста и здрава коса.

Изплакнете в студена вода, после накиснете за 20 минути. Може да се добавя към супи и салати, както и към задушено с моркови и пресен джинджифил.

Уакаме – тъмнозелен лист с деликатесен вкус. Изплакнете в студена вода и накиснете за 15 минути. Прибавяйте към супи, поръсвайте с него риба и слагайте в салатни сосове.

Комбу – келп със сладко-солен вкус. Комбу са и източник на глутаминова киселина, която е естествен заместител на мононатриев глутамат.

Може да се запече във фурна, да се добавя към бобови храни, което подпомага храносмилането. Комбу може да се стрие и с него да се поръсят рибни, пилешки или оризови ястия. Нарязано на ивици, може да се добавя и към супи.

Нори – морска маруля. Водорасло с орехов вкус, богато на витамин B12 и витамин A, което се продава на листа.

Може да се запече и да се стрие върху зеленчуци, макаронени изделия, риба или да се използва незапечено, за увиване на други храни.

Араме – на вкус и вид наподобява водораслото хиджики. Може да го приготвите, като изплакнете в студена вода и после накиснете за 10-15 минути. Интересно е, че след това, араме увеличава размерите си повече от два пъти.

Добавяйте в салати, супи, кафяв ориз и зеленчуци. Както хиджики, така и араме могат да бъдат задушени в малко олио за 2-3 минути.

Агар-агар – продава се във вид на люспи, за да се използва вместо желатин за сгъстяване на пудинги, желета и мусове.

към част 1

източник puls.bg

Related Articles

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Коя е най-здравословната риба за нас през есента?

Рибата е една от най-полезните храни за човешкото здраве. Тя съдържа много важни хранителни вещества, които помагат на костите, подобряват кръвообращението и подпомагат доброто...

По 1 кофичка кисело мляко на ден – ето ползите за черния дроб

Когато става въпрос за здравето на черния дроб, ние трябва да обърнем сериозно внимание, тъй като то играе ключова роля в нашия организъм. За...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни