За какво са нужни чревните микроорганизми?

0
1102

zdravosloven-korem Чревната микрофлора играе огромна роля в живота на човека. Още в момента на раждането в храносмилателния ни тракт започват да се заселват многобройни микроорганизми. Микробите ни помагат да използваме много видове храна (на първо място растителна), която иначе е недостъпна за нас. Ние имаме ограничен биохимичен потенциал в сравнение с едноклетъчните и най-простия и ефективен начин да го разширим е симбиозата с разнообразните микроорганизми. Животните, включително човека, заедно с живеещите в червата им бактерии, археи и едноклетъчни еукариоти образуват единен свръхорганизъм, влияейки върху физиологията едни на други. В червата са описани повече от 500 вида различни микроорганизми. Повечето до скоро не бяха известни на учените, защото отказват да растат върху хранителните среди, които обикновено използват микробиолозите. И едва с използването на метода на ДНК-секвениране беше разкрито необикновеното разнообразие на нашите съжители.

Нормалната микрофлора на червата участва в крайния процес на храносмилане, като разгражда растителните полизахариди(предимно целулоза), които човек не може да използва, защото няма ензими, с които да ги разгради. С това се повишава използваемостта на храната и енергията, която се извлича от нея. Освен това крайните продукти от смилането на полизахаридите-бутират и ацетат, са отлично гориво и се усвояват от клетките на червата, служейки им като източник на енергия и субстрати за метаболизма. Нещо повече… Самите микроорганизми ни служат за храна, като се смилат и усвояват от организма. Те са прекрасен хранителен източник. Техният белтък съдържа всички най-важни аминокиселини.

Чревните микроорганизми произвеждат цял ред жизнено важни вещества от растителните влакна: витамини, аминокиселини, ензими. Синтезират 9 различни витамини: В1, В2, В6, В12, К, биотин, пантотенова, фолиева и никотинова киселина.

Нормалните микроби в нашите черва потискат развитието на болестотворни микроорганизми и с това способстват за запазване на здравето ни. За това е много важно да се запази баланса между различните видове микроорганизми.

Оказва се, че те имат и малко неочаквани влияния върху човешкия организъм. Продуктите на тяхната жизнена дейност имат регулиращо действие върху вегетативната нервна система, стимулират имунната система, оказват влияние и върху главния мозък.

zdravoslovna-figura-i-korem
При хората, които употребяват кисело мляко е била зафиксирана интензивна взаимовръзка между ствола на главния мозък и префронталната кора-основни участващи в когнитивната дейност. Взаимодействието е било най-силно с областите, свързани с емоциите и чувствата. Отслабени са били между областите на мозъка, участващи в обработката на емоционалната, когнитивната и сензорната информация, както и в районите участващи в обработката и реакцията на сигналите от вътрешните органи и от различни части на тялото. Изводът е, че изменението на чревната микрофлора повлиява активността на частите от мозъка, контролиращи емоциите и чувствата. Следователно киселото мляко може реално да въздейства на това как нашият мозък реагира на околния свят. И изразът ”ти си това, което ядеш” придобива нов смисъл. А намаляването на разнообразието и числеността на някои полезни видове бактерии се свързва дори с аутизма.

Чревните бактерии участват и в регулацията на кръвното налягане. Изследователи от Университета Джон Хопкинс намерили връзка между обонятелните рецептори, намиращи се в носа и както се оказало в ендотела на кръвоносните съдове в цялото тяло, чревната микрофлора и нивото на кръвното налягане. В този регулаторен механизъм главна роля играят чревните анаеробни бактерии, които при разлагането на скорбялата и целулозата от растителната храна синтезират неразклонени късоверижни мастни киселини. Те се резорбират от чревната лигавица, попадат в кръвотoка, взаимодействат с обонятелния рецептор и индуцират повишаване на кръвното налягане. Но в регулаторния механизъм влиза и втори вид рецептор разположен в кръвоносните съдове с противоположно и по-силно изявено действие. В резултат се получава понижаване на кръвното налягане след хранене.

Интересни данни се получават при изследване на чревната микрофлора при затлъстяване. Затлъстелите хора имат по-малко разнообразие на биологични видове бактерии в червата. Освен това рязко е намалено количеството бактерии от групата Bacteroidetes, а количеството бактерии от групата Firmicutes е повишено. При поставянето на доброволците на низкокалорийна диета тези показатели са се нормализирали, като изменението на състава на чревната флора строго е корелирала със снижаването на телесната маса. Ясно е, че този състав на чревните бактерии помага за по-ефективното извличане на калории от употребяваната храна и може да е една от причините за затлъстяване.

Става ясно и това, че за да запазим здравето на целия организъм трябва да правим всичко възможно да запазим разнообразието на чревните си микроорганизми и баланса между тях.

Какво е нужно да правим?
1. Да приемаме достатъчно и разнообразна сурова растителна храна.
2. Да не приемаме безразборно и без нужда антибиотици.
3. Да избягваме прилагането на оздравителни и прочистващи процедури на дебелото черво, които са много модерни в последно време. След тяхното прилагане за разнообразие и баланс на чревната микрофлора не може да се говори.

Само така човешкият свръхорганизъм ще бъде в идеално здраве и самочувствие.

Статията подготви д-р Цветанка Янакиева – специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване без глад . Повече информация можете да откриете тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.