Закуска, закуска и пак закуска за мозъка сутрин

0
4701

За да бъдат мислите ви ясни, трябва да подхранвате мозъка си с качествена и подходяща храна. Ако по време на работа постоянно ви се спи, не можете да се концентрирате и мислите ви се реят в пространството, най-вероятно мозъкът ви е изморен или просто не се е нахранил.

Вече е научно доказано, че работата на мозъка зависи най-вече от храната, която консумираме. Мозъкът ни представлява едва пет процента от масата на тялото ни, но при това консумира повече храна от който и да е друг орган.

Сивото вещество усвоява двадесет процента кислород, почти една трета от калориите и отнема основната част от глюкозата в кръвта. Качеството на храната може да повлияе върху паметта ни, въображението ни, скоростта на мисленето.

Мисловната ни дейност е резултат от биохимични процеси, които се случват в клетките на главния мозък. За да не се забавят, е необходимо човек да се зареди с достатъчно енергия.

За да мислите пълноценно, трябва да се храните редовно. Да замъгли мислите ви е в състояние дори една пропусната закуска. Последствията от този пропуск са двойни: преди обяд клетките на мозъка заради недостиг на енергия не работят с пълна сила, а след това ще се изтормозят, когато хапнете сериозно на обяд.

Тогава кръвта от главата ще се насочи към стомаха, за да смели голямото количество храна, а мозъкът ще се отпусне и ще започне да работи на бавни обороти.

Най-лесният начин да нахраните мозъка си е да изядете парченце шоколад или бонбон – захарта веднага се устремява към кръвта и мисълта ви става кристално ясна.

Този ефект обаче трае много кратко. Затова специалистите съветват да се ориентирате към бавно усвоимите въглехидрати – хляб, ориз, мюсли, овесени ядки.

Освен със захар и въглехидрати клетките на мозъка трябва да се хранят и с белтъчини – месо, риба, млечни продукти. Белтъчините участват в изработката на допамин и адреналин, които ускоряват бързината на реакциите и мисловните процеси.

Много полезни белтъчини в комплект с ненаситени мастни киселини се съдържат в мазната риба – сьомга, скумрия, херинга. Освен това на мозъка са му необходими минерали и витамини.

Дефицитът на магнезий изтощава кората на главния мозък и намалява нейните възможности. Да попречат на това могат бананите, бадемите и медът.

Липсата на хром, който се съдържа в черния хляб и черния чай може да довече до угнетено състояние. Йодът стимулира умствената дейност, а цинкът и желязото повишават паметта.

За нормалната работа на мозъка са необходими не по-малко от литър и половина течности дневно. Най-добре е ако това е чиста вода, зелен чай, минерална вода, фреш или компот.

източник gotvach.bg