Закуската задължителна, но защо?

  Стартирането на деня с голо кафе с мляко и надежда да се издържи на него поне до 14:00 ч., когато се мушва пакетче солетки и се потриват ръце в очакване на вечерното угощение. Това не само изтощава тялото, но е предпоставка за дебелеене. В съзнанието си човекът е гладувал цял ден и не може да си обясни от къде идват излишните килограми.

Нека да разгледаме етимологията на думата закуска. На английски тя идва от break the fast,  разчупване на постта, в буквален превод. През нощта тялото ни е постило, не е имало никаква консумация на храна и метаболизмът ни се е забавил. За да го стартираме наново е необходимо да закусим.

 

Често се изумявам как хората се грижат по-добре за колите си, от колкото за собствените си тела. Както колата се движи с бензин, така тялото има нужда от храна. Искате организмът ви да работи добре, е за това е необходима енергия.

Много жени са на мнение, че пропускането на закуска ще намали приема на калории и следователно ще доведе до отслабване. Но това не е така. Пропускаме да засилим метаболизма, ядем малко на обяд, обикновено салатка или ябълка,а на вечеря, Боже опази. Поглъщаме големи порции храна, чиито калории ако бъдат изчислени ще се равняват на необходимия ни дневен прием. Организмът не може да се справи с обработването на толкова много храна и складира мазнини. А от там идват и бонус килцата, които смущават елегантното ни ежедневие.

За да поддържаме добра физическа форма, закуската е задължително условие. Тя не само ще засили метаболизма ви, но и ще предотврати вечерното преяждане. Много хора се оправдават, че или нямат време или сутрин не изпитват глад. Срещани са и обяснения от рода “Ям ли сутрин, после цял ден ми се яде”.

Не се плашете от храната, тя не е ваш враг. В природата само болните животни не изпитват глад, както и възрастните хора преди да си отидат. Здравият човек се нуждае от здрава храна.

Ако денят ви е наистина форсиран, то подготвяйте закуската си вечер. Сварете си яйца, които хапнете ситринта с малко сирене и филийка пълнозърнест хляб, направете си омлет или просто грабнете плод и го гарнирайте с кофичка кисело мляко.

Здравословно хранене – Яна Недялкова

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни