Защо обичта е важна за бебето?

0
1382

bebeshaka-obich „Бъдещето на нацията е в ръцете на майките.“
Оноре дьо Балзак

За никого не е тайна, че майчината любов е – буквално – жизненоважна за новороденото. Освен че то е почти изцяло физически зависимо от майка си, още в първите дни след появата си на бял свят бебето има силна нужда да усеща и обичта й. Психоаналитикът Сю Герхард се наема с нелеката и изключително отговорна задача да анализира първите взаимодействия между бебето и неговите родители и последствията от влиянието им върху бъдещото развитие на детския мозък. В книгата „Защо обичта е важна“ (ИК „Изток-Запад“) Герхард разглежда биологическите и психологическите механизми, посредством които тези отношения моделират нервната система на детето. Същевременно показва как развитието на мозъка предопределя бъдещото емоционално щастие на порасналия човек и анализира конкретни ранни пътища, които могат да се окажат от ключово значение за начина, по който реагираме на стреса и съответно да допринесат за развитието на проблеми като анорексия, антисоциално поведение, алкохолна или наркотична зависимост и др. в по-зряла възраст.

„Защо обичта е важна“ (с подзаглавие „Как обичта моделира мозъка на бебето“) е резултат от дългогодишните опит и наблюдения на Герхард и своеобразна интерпретация на последните открития в неврологията, психологията, психоанализата и биохимията. Самата Герхард обобщава: „Живият интерес на съвременното общество към емоциите се подклажда от настоящия технологичен прогрес. Най-сетне науката достигна до етап, в който може да измерва и определя количествено емоциите, поне до известна степен. Новите техники за анализ в неврологията позволяват на учените да създават нагледни таблици на мозъчната активност, докато изследваният обект е под влиянието на някаква емоция, и това за първи път дава нещо като техническо измерение на чувствата.“

picture_1261
Авторката обяснява подробно защо любовта стои в основата на развитието на човешкия мозък в ранните години на детето. Герхард изследва как още първите взаимоотношения оформят нервната система на бебето, обяснявайки по какъв начин развитието на мозъка може да повлияе и върху бъдещото емоционално здраве, а съответно и на развитието и реализацията му в живота.

Освен психоаналитик, Сю Герхард е и психотерапевт, и съосновател на разработения в Оксфорд новаторски благотворителен проект „Родител – бебе“, който осигурява психотерапевтична помощ на родители и техните новородени деца.

Повече можете да научите тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.