Защо е препоръчително да ядем цели плодове, вместо да пием фрешове

fresh-ili-cql-plod Учените от Университета в Глазгоу предупреждават, че употребата на плодови сокове може негативно да се отрази на здравето ви в същата степен, както и пиенето на подсладени напитки, защото и едните, и другите съдържат еднакво количество захар. Препоръчва се употребата на не повече от 150 мл плодов сок на ден.

Според препоръките на Световната здравна организация за поддържане на здравето и профилактика на захарния диабет 2-ри тип, затлъстяване, онкологични и сърдечно-съдови заболявания е необходимо човек да изяжда не по-малко от 5 порции зеленчуци и плодове на ден, което прави около 500 г. Една порция е количеството, което може да се събере в две шепи: един морков, един-два домата, салата, две шепи горски плодове, средна ябълка, 1-2 киви. Доскоро се препоръчваше и употребата на една чаша плодов сок. Сега учените настойчиво препоръчват да се внесат изменения в тези препоръки и да се изключи употребата на плодов сок. Енергийното и захарно съдържание в този продукт са аналогични с показателите на сладките газирани напитки:

250 мл ябълков сок съдържа 110 ккал и 26 г захар,
250 мл сок от праскови – 165 ккал и 42 г захар,
250 мл сок от моркови – 108 ккал и 28 г захар,
250 мл сок от портокал – 108 ккал и 25 г захар,
а 250 мл кока-кола – 105 ккал и 26,5 г захар.

Да се разглеждат плодовите сокове като еквивалент на плодовете е неправилно. Чаша сок съдържа значително повече захар в сравнение с плода. В целия плод присъстват растителни влакна, които се изхвърлят при направата на сок и са необходими за правилното функциониране на храносмилателната система. За разлика от плодовете, употребата на които не влияе на риска от появата на захарен диабет, употребата на плодови сокове в неумерено количество е свързано с увеличаване на теглото, намаляване на чувствителността на тъканите към инсулин и повишаване на риска от развиване на диабет.

Въпреки че плодовите сокове съдържат витамини и минерали това е недостатъчно да компенсира неблагоприятните метаболитни последствия от извънмерната им употреба. За това е препоръчително да се изпиват не повече от 150 мл плодов сок на ден.

А най-добре яжте целите плодове. Така няма да загубите нищо от прекрасните им качества.

Статията е подготвена от Д-р Цветанка Янакиева – специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни