Защо е препоръчително да ядем цели плодове, вместо да пием фрешове

fresh-ili-cql-plod Учените от Университета в Глазгоу предупреждават, че употребата на плодови сокове може негативно да се отрази на здравето ви в същата степен, както и пиенето на подсладени напитки, защото и едните, и другите съдържат еднакво количество захар. Препоръчва се употребата на не повече от 150 мл плодов сок на ден.

Според препоръките на Световната здравна организация за поддържане на здравето и профилактика на захарния диабет 2-ри тип, затлъстяване, онкологични и сърдечно-съдови заболявания е необходимо човек да изяжда не по-малко от 5 порции зеленчуци и плодове на ден, което прави около 500 г. Една порция е количеството, което може да се събере в две шепи: един морков, един-два домата, салата, две шепи горски плодове, средна ябълка, 1-2 киви. Доскоро се препоръчваше и употребата на една чаша плодов сок. Сега учените настойчиво препоръчват да се внесат изменения в тези препоръки и да се изключи употребата на плодов сок. Енергийното и захарно съдържание в този продукт са аналогични с показателите на сладките газирани напитки:

250 мл ябълков сок съдържа 110 ккал и 26 г захар,
250 мл сок от праскови – 165 ккал и 42 г захар,
250 мл сок от моркови – 108 ккал и 28 г захар,
250 мл сок от портокал – 108 ккал и 25 г захар,
а 250 мл кока-кола – 105 ккал и 26,5 г захар.

Да се разглеждат плодовите сокове като еквивалент на плодовете е неправилно. Чаша сок съдържа значително повече захар в сравнение с плода. В целия плод присъстват растителни влакна, които се изхвърлят при направата на сок и са необходими за правилното функциониране на храносмилателната система. За разлика от плодовете, употребата на които не влияе на риска от появата на захарен диабет, употребата на плодови сокове в неумерено количество е свързано с увеличаване на теглото, намаляване на чувствителността на тъканите към инсулин и повишаване на риска от развиване на диабет.

Въпреки че плодовите сокове съдържат витамини и минерали това е недостатъчно да компенсира неблагоприятните метаболитни последствия от извънмерната им употреба. За това е препоръчително да се изпиват не повече от 150 мл плодов сок на ден.

А най-добре яжте целите плодове. Така няма да загубите нищо от прекрасните им качества.

Статията е подготвена от Д-р Цветанка Янакиева – специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни