Защо е препоръчително да ядем цели плодове, вместо да пием фрешове

2
4763

fresh-ili-cql-plod Учените от Университета в Глазгоу предупреждават, че употребата на плодови сокове може негативно да се отрази на здравето ви в същата степен, както и пиенето на подсладени напитки, защото и едните, и другите съдържат еднакво количество захар. Препоръчва се употребата на не повече от 150 мл плодов сок на ден.

Според препоръките на Световната здравна организация за поддържане на здравето и профилактика на захарния диабет 2-ри тип, затлъстяване, онкологични и сърдечно-съдови заболявания е необходимо човек да изяжда не по-малко от 5 порции зеленчуци и плодове на ден, което прави около 500 г. Една порция е количеството, което може да се събере в две шепи: един морков, един-два домата, салата, две шепи горски плодове, средна ябълка, 1-2 киви. Доскоро се препоръчваше и употребата на една чаша плодов сок. Сега учените настойчиво препоръчват да се внесат изменения в тези препоръки и да се изключи употребата на плодов сок. Енергийното и захарно съдържание в този продукт са аналогични с показателите на сладките газирани напитки:

250 мл ябълков сок съдържа 110 ккал и 26 г захар,
250 мл сок от праскови – 165 ккал и 42 г захар,
250 мл сок от моркови – 108 ккал и 28 г захар,
250 мл сок от портокал – 108 ккал и 25 г захар,
а 250 мл кока-кола – 105 ккал и 26,5 г захар.

Да се разглеждат плодовите сокове като еквивалент на плодовете е неправилно. Чаша сок съдържа значително повече захар в сравнение с плода. В целия плод присъстват растителни влакна, които се изхвърлят при направата на сок и са необходими за правилното функциониране на храносмилателната система. За разлика от плодовете, употребата на които не влияе на риска от появата на захарен диабет, употребата на плодови сокове в неумерено количество е свързано с увеличаване на теглото, намаляване на чувствителността на тъканите към инсулин и повишаване на риска от развиване на диабет.

Въпреки че плодовите сокове съдържат витамини и минерали това е недостатъчно да компенсира неблагоприятните метаболитни последствия от извънмерната им употреба. За това е препоръчително да се изпиват не повече от 150 мл плодов сок на ден.

А най-добре яжте целите плодове. Така няма да загубите нищо от прекрасните им качества.

Статията е подготвена от Д-р Цветанка Янакиева – специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.

Comments

2 КОМЕНТАРИ

  1. А знае ли д-р Янакиева, че има цял раздел на медицината наречен соколечение базиращ се на комбинация от прясно-изстискани плодове и/или зеленчуци? При тва следвайки както западни така и китайски традиции. Пионер на това на запад е Норман Уокър, а днес и много много други.

  2. Без да съм специалист, по логика смятам, че пиенето на сокове има смисъл, когато това изчерпва цялото меню, в смисъл да не се яде нищо друго, защото по такъв начин храносмилателната система си почива, не се вкарват излишни бактерии, както би било ако се яде целия плод, организмът изразходва усилията си само за самолечение и т.н. полезни неща, без да му се налага да се бори с преработването на целулозата, ако си ядеш обща храна и пиеш сокове честно казано и аз не виждам особен смисъл, пак казвам, без да съм специалист

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.