Защо виждаме неща, които не съществуват?

0
1767

richard_wiseman

Имате телепатична връзка със свой близък приятел? Чували сте, че има пряка връзка между обострянето на артрита и промените в температурата, атмосферното налягане, влажността, и по тази причина обвинявате атмосферните условия за болките в ставите? Вярвате, че сте видели призрак или полтъргайст? Тази сутрин черна котка ви е минала път и се опасявате, че целият ви ден ще е нагоре с краката?

Помислете пак!

В провокативното си изследване „Паранормалното“ (ИК „Изток-Запад“) популярният не само в родната му Великобритания, но и далеч извън нея учен проф. Ричард Уайзман се опитва да подложи на научен анализ тези и редица други въпроси, свързани с паранормални явления. Той разкрива удивителни факти за духове, ясновидци и преживявания извън тялото – предизвикващи страх у мнозина и пораждащи смях у други. Повече от десетилетие Уайзман изследва най-различни феномени, за които се твърди, че са свръхестествени – прекарвал е буден цели нощи в сгради, за които се носят слухове, че са обитавани от духове; подлагал е на тестове екстрасенси, медиуми и хора с други паранормални способности; извършвал е лабораторни експерименти по телепатия и др.
Захващайки се с тези на пръв поглед ненаучни занимания, авторът неслучайно проучва човешкия мозък, поведението и убежденията на хората. В предговора на книгата той пише: „подобни занимания биха си стрували, ако съумея да отместя поглед от съществуването на самите феномени и вместо това се съсредоточа върху дълбините на онази завладяваща психология, която се крие зад човешките вярвания и преживявания.“

picture_1350

Резултатите от всички тези изследвания са недвусмислени: основавайки се изцяло на науката, британският автор успява да покаже, че подобни паранормални явления не съществуват. Ако това твърдение ви се стори пресилено, вижте различните тестове и интересни начини, с които сами можете да се докоснете до невероятното – например как да убедите напълно непознати хора, че знаете всичко за тях, как една гумена ръка може да ви разкрие истината за астралното летене… но и как да не допускате да ви промиват мозъка.
Паранормалното“ повежда към едно приключение, където реалността, колкото и странно да звучи, е по-чудата и далеч по-възхитителна от измислицата.

Ричард Уайзман е единственият британски професор по Обществена психология, който има международна репутация за своята изследователска работа в необичайни области – в това число късмет, хумор, измама, паранормални явления… Неговите изследвания са попадали в над сто и петдесет телевизионни програми по света и са често цитирани от разнообразни медии.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.