Здравословни спаначени веган крекери

0
11498

vegan-krekeri

Макар да се стремим към дисциплинираност в храненето и към взимане на разумни решения в менюто си, всеки от нас има по някоя и друга слабост, които буквално го обезоръжават и често пъти стават причина за провал в опитите за трайно здравословно хранене. Една такава много често срещана слабост са всички видове снаксове, гризини, солети и хрупанки.

Добрите новини са, че няма нужда нито да се отказваме напълно от едно такова удоволствие, нито да правим компромис с качеството и хранителната стойност на храната, която консумираме.

Днешната рецепта е една чудесна илюстрация как можем хем да се насладим на една традиционно нездравословна слабост, хем това реално да бъде всъщност чрез нещо наистина полезно.

Тези спаначени крекери са най-вкусни докато са още топли. С изстиването стават леко по-жилави. За да се избегне този ефект може да се добави едно яйце към сместа и няколко супени лъжици кисело мляко.

Продукти:

200 гр. замразен спанак

150 гр. оризово брашно

100 рг. тиквено брашно

50 мл. зехтин за готвене

микс семена по желание

сол на вкус

Приготвяне:

Размразете спанака.

Пресейте двата вида брашно и замесете тесто заедно със зехтина, размразения спанак и солта.

Разточете тестото с желаната дебелина (най-добре около 3-4 мм).

Нарежете тестото на форми по желание без да го разделяте.

Поръсете семената върху разрязаното тесто.

Печете за около 25 минути на 180 градуса с включен вентилатор.

След изпичане, крекерите се разделят много лесно.

==================================

Sofia YotovaСофия Йотова е създател на кулинарния блог Foodie Boulevard номиниран за блог на годината в категория здравословни рецепти в годишните награди за кулинарни блогове на Блоговодител за 2015. Софи е любител кулинар, естет и ентусиаст, който след години борби с хранителни разстройства открива своята страст в приготвянето на красива, вкусна и здравословна храна. Софи се посвещава на мисията да популяризира здравословното хранене като създава лесни, практични и неустоимо вкусни здравословни рецепти, и помага на околните да адаптират здравословни алтернативи на традиционно нездравословни ястия.  Foodie Boulevard  ще ти покаже, че да създаваш вкусни и визуално впечатляващи кулинарни творения не е мисията невъзможна, а е просто въпрос на вдъхновение и желание да се позабавляваш, без да се страхуваш, че ще объркаш някоя рецепта, или, че нещо няма да се получи.