10 причини защо жената трябва да спортува

jena-v-dobra-forma 1. Ще се стегне – дори и в днешно време много жени погрешно вярват, че започнат ли да тренират с тежести, ще станат прекалено мускулести. Е, такова нещо не може да стане, казвам ви от многогодишен опит. А причината за това е, че колкото и тежки дъмбели да вдигате, нивото на хормона тестостерон, който отговаря за увеличаване на мускулната маса е между 10 и 30 пъти по-малко при жените, отколкото при мъжете. Така че със силовата тренировка можете само да се стегнете и да направите секси релеф на тялото си.

2. Физически ще стане по-силна – тренирайки ще увеличите силата си, което от своя страна ще ви улесни в ежедневието.

3. Ще загуби повече мазнини от мастните си депа – научни изследвания доказват, че ако една жена започне да тренира във фитнес залата два – три пъти седмично, то тя ще загуби около килограм и половина само от мастните си депа, намиращи се главно по бедрата и корема.

4. Намалява риска от остеопороза – остеопорозата представлява изтъняване на костите и загуба на плътност, и се среща при една трета от всички жени в менопаузата. Тя е обявена за третото по значимост заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните. Според проведени научни изследвания, силовите тренировки увеличават минералната плътност на костите с 13 % само за три месеца. Това, заедно с адекватен хранителен режим с храни, богати на калций и витамин D, може да бъде най-добрата превенция на всяка жена от остеопороза.

jena-sportuva 5. Ще подобри атлетичността си – какъвто и спорт да практикувате, силовата тренировка ще ви помогне да подобрите постиженията си като едновременно с това ще намали риска от контузии и травми.

6. Намалява риска от болки в кръста и артрит – силовата тренировка не само прави мускулите ви по-силни, но укрепва съединителната тъкан и увеличава стабилността на ставите.

7. Снижава се риска от сърдечно-съдови заболявания – силовите тренировки могат да подобрят здравето на сърдечно-съдовата система по няколко начина – намаляват лошия холестерол (LDL холестерола), увеличават добрия (HDL холестерол) и намаляват кръвното налягане.

8. Намалява риска от диабет – силовото трениране може да подобри начина, по който тялото преработва захарта, което от своя страна намалява риска от диабет.

9. Никога не е късно да започе! Дори жени в 60-те и 70-те си години могат да го прилагат. Научни изследвания показват, че подобрения в силата са възможни на всяка възраст. Но винаги използвайте услугите на професионален фитнес инструктор в залата.

10. Ще подобрите настроението си и ще се преборите с депресията – според едно изследване на Харвардския Университет, една десет седмична силова тренировка намалява симптомите на клинична депресия по-успешно, отколкото съветите при психотерапевт. Жените, които тренират редовно споделят, че се чувстват по-добре и с по-високо самочувствие.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни