3 подправки за крепко здраве и сила

0
1329

kurkuma-podpravka   Според редица изследвания подправките, които използваме, за да подобрим вкуса на ястията помагат и за подобряването на здравословното състояние в различни аспекти.

Още Хипократ и Авицена споменават за техните полезни свойства, включително да лекуват и предпазват от инфекции.

Действието на подправките се дължи на ефекта им върху рецепторите на обонянието и вкуса, които от своя страна стимулират повишената секреция на храносмилателни сокове. Това увеличава апетита и подобрява храносмилането.

1. Куркумин

Куркуминът представлява екстракт от светложълтата подправка куркума и съставка на популярното къри, може да бъде полезен при лечението на болезнени възпалителни състояния, като тендинит и артрит.

Помага за разграждането на мазнините и за регулирането на метаболизма на организма.

Според проучвания публикувано в сп. Diabetes Care, консумацията му намалява риска от диабет.

2. Риган

Според проучване публикувано в сп.Essential Oil Research през 1998 г., маслото от риган е високо ефективно срещу 25 щама на бактерии и гъбички. Може да потисне действието на бактериите, причиняващи инфекции и увреждания на кожата (Staphylococcus aureus и Pseudomonas aeruginosa).

Тази подправка е най-богата на антиоксиданти. Натрупването им в организма става постепенно, така че колкото по-често се използва подправката, толкова повече ползи за здравето ще има. Процесът на оксидация е непрестанен, което налага постоянната нужда на организма от антиоксиданти.

3. Магданоз

Консумацията на магданоз помага за поддържането на силна имунна система. Благоприятният ефект се дължи на съдържанието на витамини С и А.

Благодарение на съдържанието на витамин А, магданозът е изключително полезен за зрителния апарат и намалява риска от различни проблеми засягащи зрението.

Силната миризма на магданоза го прави и естествен ароматизатор за устата, намалява лошия дъх и вредните бактерии в устната кухина.

източник puls.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.