5 разбити мита от фитнес залата

  Всеки ден се чувстваме „бомбандирани“ с нова информация и философия за правилния начин на хранене, който в комбинация с фитнес упражнения може да доведе до вталяване.

Голям процент от информацията, която се появява всеки ден, обаче, понякога се оказва просто мит. Ето и 5 от тях.

1. Въглехидратите са вредни

Въглехидратите са първият източник на енергия за организма и са изключително необходими, особено при тежко физическо натоварване. Пренебрегването на въглехидратите в менюто може да намали мускулната издръжливост и да доведе до загуба на енергия, изтощение и умора.

Най-подходящото време за прием на въглехидрати е със закуската и след тренировка, споделят специалисти.

2. Само тренировките сутрин дават добри резултати

Редица фитнес инструктори и специалисти препоръчват да се спортува между 4-6 часа следобед, когато температурата на тялото е най-висока. Тогава сме значително по-продуктивни, но това не е категорично правило. За постигането на добри резултати не е важно само времето за извършване на тренировката, но и постоянството, интензивността и добрата самодисциплина.

3. Коланът за тежести помага на гърба

Във все повече фитнес зали колана за тежести се използва като мярка за предотвратяване на травми в областта на гърба и кръста. С течение на времето обаче коланът отслабва коремните и кръстни мускули. Поради тази причина е препоръчително коланът да не се носи по време на цялата тренировка, а само при необходимост. Използвайте го главно за упражнения, като клекове, режийни преси, мъртва тяга и други.

4. Спортните напитки са по-добри от водата

Редица проучвания показват, че водата е най-добрият „инструмент“ за загубата на излишните килограми, потискайки усещането за глад.

Приемът на вода тонизира клетките и мускулите и помага за по-лесното oсъществяване на тренировъчния процес и намалява риска от сърдечни проблеми.

Енергийните напитки от своя страна могат да доведат до дехидратация, което е предпоставка за различни здравословни проблеми.

5. Колкото повече протеини – толкова по-добре

Протеините играят важна роля в културизма и стимулирането на мускулната маса. Въпреки това, прекаленият прием на такъв вид добавки може да доведе до натрупване на мазнини в тялото.

За да се изведе правилната доза протеини за даден човек, се умножава телесната му маса в килограми по 0,8.

източник puls.bg

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни