5 разбити мита от фитнес залата

  Всеки ден се чувстваме „бомбандирани“ с нова информация и философия за правилния начин на хранене, който в комбинация с фитнес упражнения може да доведе до вталяване.

Голям процент от информацията, която се появява всеки ден, обаче, понякога се оказва просто мит. Ето и 5 от тях.

1. Въглехидратите са вредни

Въглехидратите са първият източник на енергия за организма и са изключително необходими, особено при тежко физическо натоварване. Пренебрегването на въглехидратите в менюто може да намали мускулната издръжливост и да доведе до загуба на енергия, изтощение и умора.

Най-подходящото време за прием на въглехидрати е със закуската и след тренировка, споделят специалисти.

2. Само тренировките сутрин дават добри резултати

Редица фитнес инструктори и специалисти препоръчват да се спортува между 4-6 часа следобед, когато температурата на тялото е най-висока. Тогава сме значително по-продуктивни, но това не е категорично правило. За постигането на добри резултати не е важно само времето за извършване на тренировката, но и постоянството, интензивността и добрата самодисциплина.

3. Коланът за тежести помага на гърба

Във все повече фитнес зали колана за тежести се използва като мярка за предотвратяване на травми в областта на гърба и кръста. С течение на времето обаче коланът отслабва коремните и кръстни мускули. Поради тази причина е препоръчително коланът да не се носи по време на цялата тренировка, а само при необходимост. Използвайте го главно за упражнения, като клекове, режийни преси, мъртва тяга и други.

4. Спортните напитки са по-добри от водата

Редица проучвания показват, че водата е най-добрият „инструмент“ за загубата на излишните килограми, потискайки усещането за глад.

Приемът на вода тонизира клетките и мускулите и помага за по-лесното oсъществяване на тренировъчния процес и намалява риска от сърдечни проблеми.

Енергийните напитки от своя страна могат да доведат до дехидратация, което е предпоставка за различни здравословни проблеми.

5. Колкото повече протеини – толкова по-добре

Протеините играят важна роля в културизма и стимулирането на мускулната маса. Въпреки това, прекаленият прием на такъв вид добавки може да доведе до натрупване на мазнини в тялото.

За да се изведе правилната доза протеини за даден човек, се умножава телесната му маса в килограми по 0,8.

източник puls.bg

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни