На корема с любов

Нова година, нов късмет, нови решения за промени в живота. Може би и вие като мен си набелязвате цели за самоусъвършенстване в началото на годината. И както винаги на челно място в този списък стои  желанието за стегнато и здраво тяло, по-красива външност, освежаване на стила и като цяло по-голяма активност в грижата за себе си.

И тъй като не искам новогодишният ми списък да бъде основание за негативна равносметка в края на годината , след сладката част с поставянето на целите пристъпвам и към другите стъпки от плана за действие – търсене на ефективни начини за постигане на целите и  за поддържане силата на мотивацията ми.

Все повече в медиите и в книгите на здравословна тематика се застъпва идеята за холистичния подход за поддържането на здравето и хубавия външен вид като най-ефективен и с дълготраен ефект. Много от известните личности споделят, че разчитат на екип от диетолог, спортен инструктор и стилист, за да изглеждат и да се чувстват добре. Страхотна идея, но за съжаление – не по джоба на всеки, особено в условията на икономическа криза. Затова бях приятно изненадана, когато разбрах за инициативата на Активиа  – „ На корема с любов”. Тя дава уникалната възможност на всички, които се регистрират в сайта programata.aktivia.bg да получат безплатен достъп до програма за здравословно хранене, система от физически упражнения, рецепти за вкусни и полезни ястия и съвети за подобряване на личния стил и начин на живот.

Всичко това на едно място, изготвено от експерти в тези сфери, с персонализиране на програмата след попълване на тест, определящ хранителните и двигателни навици на човека и игра с награди за още по-голям стимул за участие в програмата. Разбира се, аз се регистрирах, защото такива предложения не са за изпускане. Ето и моите впечатления от четирите секции една седмица след стартирането на моята програма:

Меню и съвет от професор Донка Байкова

 • В менюто за всеки ден от програмата се включва разнообразна храна. Тъй като следя съвременните тенденции в поддържането на добра фигура, знам, че стриктните диети се отричат заради йо-йо ефекта им и неблагоприятните последици, които може да имат върху организма поради недостиг на ценни хранителни вещества. С меню като това в програмата няма да изпитвам мъчителен глад или да се лишавам от удоволствието да хапвам храни с различни вкусове.
 • В менюто са заложени пет хранения на ден – закуска, втора закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря. От личен опит препоръчвам по-честото хранене, защото от години практикувам този режим и съм установила, че той ми осигурява комфорт на стомаха, добра концентрация и настроение. Освен това когато тялото не остава гладно, то няма нужда да складира излишни мазнини.
 •  Освен менюто, в програмата са заложени и съвети от професор Байкова, които обясняват  общи принципи на храненето. Когато получавам логичен отговор на въпроса „защо” що се отнася до спазването на определени правила, мотивацията ми бързо се увеличава.
 • Това, което аз бих добавила от личен опит като информация към съветите е плодовете да се консумират половин час преди хранене, а не за десерт, защото се усвоят по-добре и не се подува стомаха. Освен това би било хубаво в менюто да има и вегетарианска опция на всяко основно ястие, което е заложено за деня, в която да са включени продукти, които доставят на организма минералите и веществата, които човек би получил и от месното ястие. Може да се застъпи и по-подробно темата за подходящата мазнина за готвене, като се разгледат различните гледни точки, защото по въпроса има доста противоречия.

Спорт с Ася Павлова

 • Упражненията са подходящи за хора с различен тип физическа култура, дори и за такива, които не са спортували досега или не обичат високоинтензивни тренировки. Инструкторката предлага по-лесни и по-натоварващи варианти на упражненията.
 • Упражненията са приятни за изпълнение в домашни условия, а в комбинация с чара и спокойния глас на Ася Павлова, се получава ефектът „две в едно” – ефективно натоварване на мускулите и много добра релаксация за ума. Дори наблюдаването на обстановката, в която Ася изпълнява упражненията, създава усещане за уют и действа вдъхновяващо.
 • Тренировките започват със загрявка и завършват с разтягане – важни елементи на тренировката, пренебрегвани от познатите ми, които спортуват вкъщи и във фитнес залите без консултация с инструктор. Загрявката и разтягането са едно от условията, за да могат спортните занимания да имат здравословен ефект върху тялото и да се избегнат травми.
 • В различните дни от програмата се набляга на упражнения за различните мускулни групи и така се тренира цялото тяло, за да се постигне баланс на натоварването на мускулите, а не да се претоварват някои от тях за сметка на други.
 • Освен упражнения от областта на каланетиката, Пилатес и йога, бих желала да видя и варианти за изпълнение на кардио тренировка в домашни условия.

Топ рецепти от Лора и Стоян от Бон Апети

 • Младите готвачи са забавни и свежи, което превръща готвенето „в тяхна компания” в изключително приятно занимание.
 • Различните секции от програмата се допълват и готвачите показват как да си приготвим ястията от менюто, изготвено от професор Донка Байкова.
 • Интересните рецепти, които се научават от тази секция помагат да се избегне използването на едни и същи продукти за еднообразни ястия, както често се случва, когато готвенето стане рутина и досадно задължение. Творческият елемент в готвенето и разнообразието на рецептите са важни, за да „готвим с любов”.
 • Лора и Стоян дават и ценни съвети за това как да преценим дали продуктите в магазина са свежи и с добро качество.
 • В тази секция бих се радвала да видя как се приготвя домашен хляб от пълнозърнесто тесто в домашни условия и как се приготвят ястия с по-нетрадиционни за българската кухня продукти, но пък доказано полезни – като кафявия ориз например.

Лайфстайл с Ива Славчева

 • Както правилно отбелязва поредната чаровница от екипа на „На корема с любов” стилистката Ива Славчева: „ Стил с пари не се купува…Единственото, от което се нуждаете е малко повече въображение.” Идеите, които тя дава, са практични и лесни за изпълнение и покриват всякакви аспекти от начина ни на живот – как да подобрим качеството на съня си, как да си направим спа у дома с масажни техники във ваната, дихателни техники за освобождаване на напрежението, как да комбинираме дрехите и аксесоарите си, за да постигнем различна визия според случая, променяйки само един-два детайла от облеклото. Присъстват съвети и за любимата тема на повечето жени – как да поддържаме тръпката в отношенията с партнъора чрез внасяне на новости и изненади в ежедневието.
 • Би било полезно да присъстват и съвети за това какви дрехи подхождат на различните типове фигура – високи/ниски хора, с широки/тесни рамене, вида деколте за жени с голям/малък бюст, подходящи цветове и нюанси на дрехите според цвета на косата и т.н.

Информацията в четирите секции се получава „по лъжичка на ден”, толкова добре дозирано, че  да е лесна за усвояване, а и така нараства любопитството  за това какво ли са подготвили експертите за следвашия ден. Освен съветите в четирите секции, участниците в програмата имат възможност да задават въпроси на специалистите във форума на сайта, а активността им може да бъде възнаградена и с доста изкусителни награди.

Като цяло, бих препоръчала програмата и за тези, които тепърва започват да се интересуват от здравословен начин на живот и са решили да градят полезни навици свързани с хранене и спорт, но и за тези, които вече са натрупали опит  в тази сфера и желаят да дообогатят  знанията си с нови идеи.

Едно от най-големите предимства на програмата е, че разглежда комплексно грижата за здравето, щастието и красотата. Хубавата храна, добрият сън, релаксацията и движението осигуряват комфорт на стомаха ни и тялото ни като цяло и ни зареждат с енергия. От друга страна, когато се усъвършенстваме в стила си на обличане и се погледнем с усмивка и повече самочувствие в огледалото, това ни дава и един добър старт на деня или вечерта.

Related Articles

Как да отслабнем без диети и хапчета? Научете 5-те основни принципа

Представете си, че може да отслабнете, без да се налага да се откажете от любимите си храни, бзе да се налага да спазвате строги...

Дали имате висок холестерол? Това са първите симптоми!

Високият холестерол е сериозен проблем, който може да влоши здравното ни състояние. Много хора страдат от него и не знаят за това. Поради тази...

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни