Природолечение с въздух

Без храна човешкият организъм може да издържи месеци, без вода – около седмица, а без въздух – не повече от пет минути. Свикнали сме да говорим редовно за хранене и за приемане на по-големи количества вода, когато става дума за лечение на редица заболявания. Не отделяме обаче много внимание на дишането и неговото влияние върху здравето ни. Белият дроб е органът с най-голяма площ в нашия организъм, която за съжаление остава неизползвана. Ако се пресметне разгърнатата площ на алвеолите, които го изграждат, се оказва, че при новородените тя е 25 м2, а при възрастния човек е близо 70 м2. Поради това белият дроб е уязвим, тъй като цялата тази площ бива атакувана от околната среда и агресорите от заобикалящия ни свят. Вредните аерозоли, тютюневият дим, тежките метали, радиоактивните частици от въздуха и други вредни вещества попадат върху фината структура на тази огромна площ и я рушат.

Също така, за голямо съжаление, едва половината от този капацитет се ползва активно поради неправилно дишане, лоша поза при седене, обездвижване или болести, които допълнително увреждат фината белодробна структура. Истината е, че голяма част от хората са се отучили да дишат правилно и това води до недостатъчно здравословен начин на живот. Неправилното дишане е следствие от заседналия начин на живот. Когато човек седи превит напред, белият дроб остава притиснат и не може да се разгърне. В тази поза той вдишва и издишва десет пъти по-малко въздух, отколкото е реалният капацитет на дроба. В резултат на това с напредване на възрастта зачестяват заболяванията.

Трябва да знаем нещо много важно – белият дроб се развива до около 25-тата ни година. При пушачите развитието спира в по-ранна възраст. След това (под влияние на различни фактори) той се руши без да има възможност да се възстанови. Затова трябва да го щадим и да го използваме по максимално коректен начин.

Правилното дишане стимулира сърцето и помага за очистване на белодробното дърво от натрупани секрети. То осъществява също и чудесен масаж на коремните органи – черен дроб, слезка, бъбреци, също и активизира тяхната работа и подпомага работата на сърцето.

За да има дишането ни лечебен ефект, е много важно да регулираме вдишвания въздух и количеството натрупан въглероден диоксид. Трябва да знаем също, че натрупването на въглеродния диоксид подобрява усвояването на постъпилия кислород.

Повече по темата можете да прочетете във „Въведение в природолечението” (ИК „Изток-Запад”) на д-р Атанас Михайлов.

Related Articles

Здравословни рецепти с царевично брашно, които не трябва да пропускате

Царевично брашно е универсална и питателна съставка, идеална за всяко ястие. То се произвежда от фино смляно царевично брашно и може да се използва...

3 вкусни здравословни рецепти с райска ябълка, които да добавите към седмичното си меню

Вероятно сте чували някога за райската ябълка? Това е сладък и сочен плод, който напоследък си проправя път към рафтовете на повечето магазини за...

Отслабване със суров ориз – ето какво трябва да направите

Борите се да свалите излишните килограми? Не сте сами. Но знаете ли, че включването на суров ориз в диетата ви може да ви помогне...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
694ПоследователиПоследвай ни

Последни