Антибиотични храни и билки

0
2869

Включването на храни и билки с антибиотични свойства в менюто ви може да подсили имунната ви система и да ви защити от някои заразни бактерии.

Лук и чесън – те са близки роднини с антибактериални качества. Използвани са за лечение на множество неща, започвайки от безобидни неразположения до тежки заболявания и възпаления, както вътрешни, така и външни.

Основната съставка в лука и чесъна с антибиотични свойства са съединенията на сярата. Ефектът от чесъна е тестван върху мишки, заразени с резистентен на антибиотици щам на стафилококи. Резултатите показали, че чесънът е защитил мишките от патогена и значително и намалил възпаленията.

Далеч преди разработването на синтетичните антибиотици медът е бил широко използван по целия свят за антибактериално лечение на рани и болести.

Медът съдържа антимикробен ензим, който освобождава водороден пероксид и възпрепятства растежа на определени бактерии. В китайската медицина се счита, че медът хармонизира работата на черния дроб, неутрализира токсините и облекчава болката. Антибактериалните му свойства го правят ефективно средство за лечение на хеликобактер пилори или стомашна язва.

Зелето е член на семейството на кръстоцветните зеленчуци наред с броколите, къдравото зеле, карфиола и брюкселското зеле. То отдавна е известно с лечебните си качества. Причина за това са съдържащите се в него съединения на сярата, противодействащи на рака.

Друга причина е, че плодовете и зеленчуците богати на витамин С са считани за естествени антибиотици, а една чаша зелев сок съдържа около 75% от необходимото ви дневно количество.

Пийте по половин чаша пресен зелев сок 2-3 пъти дневно между храненията в продължение на две седмици. Добавете половин чаена лъжица суров, необработен мед и отпивайте бавно, като дори можете да дъвчете по малко, за да усвойте ензимите.

 

Суровите зелеви листа, наложени върху чувствителни гърди, могат да облекчат възпалението, причинено от мастит, фиброцисти и менструално изнежване на гърдите.

 

Съществуват множество билки с антибиотични свойства, като някои от тях са подходящи за ежедневно или ежеседмично използване при готвене.

 

Това са мента, босилек, канела, розмарин, риган, чесън, люти чушки, копър, кардамон, пипер, джинджифил, горчица, магданоз. Продължавайте да се наслаждавате на вкуса им, като същевременно знаете, че те укрепват също така и имунната ви система.

източник gotvach.bg