Био храните – по-вкусни и с повече витамини

Щандовете с био-храни вече трайно започнаха да се установяват и по нашите магазини. В Западна Европа и Америка те са популярни от десетилетия, докато при нас започнаха да се появяват през последните години.

Според регламентите на ЕС наименованията на опаковките биологично (био), екологично (еко) и органично (органик) са еднозначни. В България е приет терминът “биологично” и затова храните, които носят съответните характеристики, са био-храни.

Всяка храна, която носи надписа “био” по закон трябва да покрие определени стриктни стандарти. Био-храните са тези храни, при отглеждането, съхраняването и приготвянето на които не са използвани никакви химикали и изкуствени методи, които да направят плодовете по-едри и сочни на вид, а животните по-бързо да пораснат и да се съхранят за по-дълго.

Това са храни без синтетични подобрители, пестициди и генномодифицирани промени. Био-храните съдържат няколко пъти повече витамини, особено витамин С и са много по-силни антиоксиданти от обикновените плодове и зеленчуци. Няма нищо чудно и във факта, че био-храните са многократно по-вкусни от стандартните храни.

В производството на храните с етикет “био” не се използват изкуствени торове и опасни пестициди, а само натурални продукти, които природата дава. Това не се отнася само за растенията, но и за това с какво се хранят животните.

Био-продуктите се произвеждат по-бавно и по-трудно и те могат да се съхраняват за много по-кратко време. Това ги прави и по-скъпи от останалите продукти, които съдържат подобрители и стабилизатори, които съхраняват и предимно подобряват продукта, но в същото време отнемат огромна част от полезните му съставки.

Храните с етикет “био” са трикратно по-скъпи от останалите и по правило трябва да стоят на отделен щанд в магазините.

Бананите, цитрусовите плодове, рибата, авокадото, броколите, дори свинското месо са храни, в които няма прекалено много генно-модифицирани съставки и пестициди.

източник gotvach.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни