Био храните – по-вкусни и с повече витамини

Щандовете с био-храни вече трайно започнаха да се установяват и по нашите магазини. В Западна Европа и Америка те са популярни от десетилетия, докато при нас започнаха да се появяват през последните години.

Според регламентите на ЕС наименованията на опаковките биологично (био), екологично (еко) и органично (органик) са еднозначни. В България е приет терминът “биологично” и затова храните, които носят съответните характеристики, са био-храни.

Всяка храна, която носи надписа “био” по закон трябва да покрие определени стриктни стандарти. Био-храните са тези храни, при отглеждането, съхраняването и приготвянето на които не са използвани никакви химикали и изкуствени методи, които да направят плодовете по-едри и сочни на вид, а животните по-бързо да пораснат и да се съхранят за по-дълго.

Това са храни без синтетични подобрители, пестициди и генномодифицирани промени. Био-храните съдържат няколко пъти повече витамини, особено витамин С и са много по-силни антиоксиданти от обикновените плодове и зеленчуци. Няма нищо чудно и във факта, че био-храните са многократно по-вкусни от стандартните храни.

В производството на храните с етикет “био” не се използват изкуствени торове и опасни пестициди, а само натурални продукти, които природата дава. Това не се отнася само за растенията, но и за това с какво се хранят животните.

Био-продуктите се произвеждат по-бавно и по-трудно и те могат да се съхраняват за много по-кратко време. Това ги прави и по-скъпи от останалите продукти, които съдържат подобрители и стабилизатори, които съхраняват и предимно подобряват продукта, но в същото време отнемат огромна част от полезните му съставки.

Храните с етикет “био” са трикратно по-скъпи от останалите и по правило трябва да стоят на отделен щанд в магазините.

Бананите, цитрусовите плодове, рибата, авокадото, броколите, дори свинското месо са храни, в които няма прекалено много генно-модифицирани съставки и пестициди.

източник gotvach.bg

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни