Хранете се бавно – полезно е !

0
1127

Един от главните проблеми на живота е невероятната бързина на всичко, което се случва. Постоянно трябва за някъде да бързаме, затова нямаме почти никога време за нормална закуска или обяд.

Обикновено храненето протича като светкавично тъпкане в устата, по време на което вършим още куп работа. Това изобщо не се отразява добре на здравето.

Това, което трябва да правите, е да намалите количеството храна, която консумирате, и да увеличите времето, през което я дъвчете. Това ще отнеме само няколко допълнителни минути.

В Италия още преди двадесет години се е появило движението за бавно хранене. Това е нов начин на живот и има много причини, поради които той е много важен.

Една от тях е отслабването. Бавното хранене помага за отслабването, защото на практика изяждате много по-малко храна. Известно е, че мозъкът има нужда от цели двадесет минути, за да разбере, че сте се заситили.

Друга причина да ядете по-бавно е насладата, която можете да изпитате от вкуса на храната. Когато се тъпчете и почти не дъвчете храната, няма как да разберете какво точно ядете.

Дори когато нарушавате диетата си и си позволявате по някой забранен десерт, дори той няма как да ви се услади, защото го изяждате набързо и вкусът му не е същият.

Доброто храносмилане е още една причина, поради която е добре да се храните бавно. Добре сдъвканата храна се усвоява по-бързо и лесно, отколкото погълнатата на огромни хапки.

Последната, но не и по важност, причина, е че по време на бавното хранене организмът ви се успокоява. По този начин бавното хранене може да се превърне в своеобразна медитация.

Докато се храните, не правете нищо друго и се опитайте да не мислите поне за няколко минути за хилядите проблеми.

източник gotvach.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.