Хранете се бавно – полезно е !

Един от главните проблеми на живота е невероятната бързина на всичко, което се случва. Постоянно трябва за някъде да бързаме, затова нямаме почти никога време за нормална закуска или обяд.

Обикновено храненето протича като светкавично тъпкане в устата, по време на което вършим още куп работа. Това изобщо не се отразява добре на здравето.

Това, което трябва да правите, е да намалите количеството храна, която консумирате, и да увеличите времето, през което я дъвчете. Това ще отнеме само няколко допълнителни минути.

В Италия още преди двадесет години се е появило движението за бавно хранене. Това е нов начин на живот и има много причини, поради които той е много важен.

Една от тях е отслабването. Бавното хранене помага за отслабването, защото на практика изяждате много по-малко храна. Известно е, че мозъкът има нужда от цели двадесет минути, за да разбере, че сте се заситили.

Друга причина да ядете по-бавно е насладата, която можете да изпитате от вкуса на храната. Когато се тъпчете и почти не дъвчете храната, няма как да разберете какво точно ядете.

Дори когато нарушавате диетата си и си позволявате по някой забранен десерт, дори той няма как да ви се услади, защото го изяждате набързо и вкусът му не е същият.

Доброто храносмилане е още една причина, поради която е добре да се храните бавно. Добре сдъвканата храна се усвоява по-бързо и лесно, отколкото погълнатата на огромни хапки.

Последната, но не и по важност, причина, е че по време на бавното хранене организмът ви се успокоява. По този начин бавното хранене може да се превърне в своеобразна медитация.

Докато се храните, не правете нищо друго и се опитайте да не мислите поне за няколко минути за хилядите проблеми.

източник gotvach.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни