Броколи срещу рак на гърдата

Скорошни изследвания, проведени от американски учени показват, че броколите съдържат вещества, които унищожават раковите клетки и могат да попречат на развитието тумор на млечната жлеза.

Специалистите от Мичиганския университет са категорични, че този ефект се дължи на веществото сулфорафан. То има свойството да унищожава раковите клетки, без да им дава възможност да се делят неконтролируемо и увреждат здравите клетки и тъкани.

Влиянието на сулфорафан е тествано върху пациентки, страдащи от рак на гърдата. Получените резултати показват намаляване на броя на раковите стволови клетки, ограничаване на нарастването на новообразуванието в млечната жлеза, а в някои случаи дори се наблюдава регресия на тумора.
Според научния екип, екстрактът от броколи или сулфарафанът биха могли да се изпозват в бъдеще за превенцията и лечението на злокачествени заболявания.
Резултатите от изследването са публикувани в списание Clinical Cancer Research.
Освен това броколите съдържат и други вещества с противотуморно действие. В него се намира два пъти повече витамин С от портокала, чийто протективен ефект срещу свободните радикали е известен. Когато количеството на свободните радикали се намали, се ограничава и негативното им влияние върху клетките и израждането им в ракови.

Броколите съдържат още калий, необходим за водно-електролитния баланс и селен – минерал, с доказано противотуморно действие.

Броколите са богати и на калций. Специфичното при консумацията им е, че минералът е по-усвоим от броколите, отколкото от киселото мляко.

Зеленчукът е с високо съдържание на фибри, което улеснява стомашно-чревната перисталтика.

Броколите са идеална храна за хора, които спазват диета. Една чаша сготвено броколи носи само 50 калории, но създава чувство за ситост. За разлика от зелето, броколите не подуват стомаха.

В сравнение с пресните, пакетираните замразени броколи са с по-ниско съдържание на хранителни вещества. Цветчетата на броколите са по-богати на бета-каротин от стеблата им. Обикновено производителите отделят голяма част от стеблата на броколите преди пакетирането им, затова замразените броколи съдържат с около 35% по-малко бета-каротин, два пъти повече натрий, два пъти по-малко калций и съвсем малко желязо, рибофлавин и витамин С, отколкото пресните броколи.

източник puls.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни