Да пием или да не пием вода по време на тренировка?

Всеки човек има различно мнение по въпроса. Различните школи също. Едни препоръчват пиене на поне 1.5л. вода на ден, други смятат, че не е необходимо да се пие вода изобщо. Едни препоръчват пиене на вода по време на спорт, други напълно я отхвърлят.

Факт е, че старите школи – например руската, а дори и българската, забраняват на атлетите да пият вода по време на тренировка или състезание. Едно време са забранявали на активните спортисти да пият вода по време на тренировка. Обясненията са, че организмът се претоварва или че на спортиста ще му стане тежко. Но въпреки всичките ми симпатии към старите школи мисля да не се съглася напълно с това твърдение.

Има няколко фактора на които трябва да се обърне внимание.

1.Пием ли достатъчно вода преди и след тренировката?

По време на спорт, чрез потта, организмът губи вода и за да не се стигне до дехидратация, спортистът трябва да получава достатъчно количесто течности. Ако не предпочита да пие по време на спорт, то поне преди и след  това трябва да пийва.

2.Колко точно вода трябва да пием?

Това също е много относително. Зависи атлетът с какъв вид спорт се занимава, зависи от метеорологичните условия, от теглото на атлета, от неговия хранителен режим и т.н. Всеки сам трябва да определи за себе си количеството вода, което му пасва на начина на живот и на телосложението.

3.Студена ли да бъде водата или топла?

Това мисля, че е въпрос на предпочитания. Определено ледената вода би могла да създаде проблеми на атлета, но ако навън е 30 градуса, една леко охладена напитка със сигурност ще го ободри.

4.Само вода ли губим, когато се потим?

Чрез потта освен вода губим и много содиум или иначе казано, губим сол. Нали знаете, че потта ни е солена? Факт е, че не трябва да се прекалява със солта, но ако тренирате интензивно може да си позволите малко по-солени храни преди и след тренировка.

5.Бихме ли могли да заменим водата с друг вид напитка?

Водата е вода. ТОЧКА. Да, можете да се поглезите с подсладена напитка, но тя не се брои за вода, а и организмът изразходва много повече ресурси, за да я обработи. Енергийните, спортни напитки са също въпрос на предпочитание, но имайте предвид, че са пълни с оцветители, стабилизатори и консерванти. Кой би искал да пие химия?

Не ви дадох отговор на въпроса, да пием или да не пием, но не беше това и целта. На базата на полезната информация, всеки сам трябва да направи своя избор. Аз пия бистра водица, а вие?

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни