Да пием или да не пием вода по време на тренировка?

Всеки човек има различно мнение по въпроса. Различните школи също. Едни препоръчват пиене на поне 1.5л. вода на ден, други смятат, че не е необходимо да се пие вода изобщо. Едни препоръчват пиене на вода по време на спорт, други напълно я отхвърлят.

Факт е, че старите школи – например руската, а дори и българската, забраняват на атлетите да пият вода по време на тренировка или състезание. Едно време са забранявали на активните спортисти да пият вода по време на тренировка. Обясненията са, че организмът се претоварва или че на спортиста ще му стане тежко. Но въпреки всичките ми симпатии към старите школи мисля да не се съглася напълно с това твърдение.

Има няколко фактора на които трябва да се обърне внимание.

1.Пием ли достатъчно вода преди и след тренировката?

По време на спорт, чрез потта, организмът губи вода и за да не се стигне до дехидратация, спортистът трябва да получава достатъчно количесто течности. Ако не предпочита да пие по време на спорт, то поне преди и след  това трябва да пийва.

2.Колко точно вода трябва да пием?

Това също е много относително. Зависи атлетът с какъв вид спорт се занимава, зависи от метеорологичните условия, от теглото на атлета, от неговия хранителен режим и т.н. Всеки сам трябва да определи за себе си количеството вода, което му пасва на начина на живот и на телосложението.

3.Студена ли да бъде водата или топла?

Това мисля, че е въпрос на предпочитания. Определено ледената вода би могла да създаде проблеми на атлета, но ако навън е 30 градуса, една леко охладена напитка със сигурност ще го ободри.

4.Само вода ли губим, когато се потим?

Чрез потта освен вода губим и много содиум или иначе казано, губим сол. Нали знаете, че потта ни е солена? Факт е, че не трябва да се прекалява със солта, но ако тренирате интензивно може да си позволите малко по-солени храни преди и след тренировка.

5.Бихме ли могли да заменим водата с друг вид напитка?

Водата е вода. ТОЧКА. Да, можете да се поглезите с подсладена напитка, но тя не се брои за вода, а и организмът изразходва много повече ресурси, за да я обработи. Енергийните, спортни напитки са също въпрос на предпочитание, но имайте предвид, че са пълни с оцветители, стабилизатори и консерванти. Кой би искал да пие химия?

Не ви дадох отговор на въпроса, да пием или да не пием, но не беше това и целта. На базата на полезната информация, всеки сам трябва да направи своя избор. Аз пия бистра водица, а вие?

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama

Related Articles

Кои са най-добрите храни за борба с депресията?

Добре известно е, че не съществува един-единствен "лек" за депресията. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че промяната в начина на хранене...

Храната прави борбата – важи за тези 5 храни

Всички знаем поговорката: "Храната прави борбата." И така, какви храни трябва да консумирате, ако искате да си набавите енергия? Консумацията на здравословни храни може...

Кои са най-здравословните храни за вашата вечеря?

Здравословното хранене е едно от най-важните неща, които можете да направите за тялото си. Но когато става въпрос за вечеря, е лесно да попаднете...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни