Да си поговорим за билки – част 1

Aloe-Vera-bilki

ОСВЕН ВИТАМИНИТЕ, минералите и другите важни хранителни ве­щества, съществуват екстракти от растения и храни, съдържащи веще­ства с лечебно, ободряващо и успокояващо действие – билкови лекове. Те се използват от незапомнени времена, но сега навлизаме в нова ера за прилагане на този древен набор от народни мъдрости и знания. Това е така, защото, първо, вече можем да избираме сред най-добрите лекове от цял свят. И второ, научните изследвания откриват все нови и нови удивителни свойства, които тези растения притежават. В този раздел от­говарям на въпроси, свързани с употребата на природни лекове.

Има ли много билки, които не бива да се приемат заедно с лекарства?

Между билките и лекарствата, храните и лекарствата и между самите лекарства е възможно да протекат най-различни реакции. Най-вече оба­че трябва да обърнете внимание на билките и лекарствата със сходно предназначение. Чесънът, който разрежда кръвта, може например да за­сили ефекта от лекарството варфарин и така кръвта да се разреди прека­лено и да се затрудни съсирването є. Подобно взаимодействие настъпва и при чесъна и женшена. Друга комбинация, за която трябва да внимава­те, е тази на гинко билоба с аспирин – съвместният им прием понякога предизвиква пукане на капиляри в очите. Друг популярен билков лек – жълтият кантарион, който се използва масово при депресия, не бива да се приема заедно с антидепресанти като „Прозак“.

Вместо да пиете билките заедно с лекарства, насочете усилията си към намиране на ефективно билково средство за здравословния си про­блем. Ако обаче вече приемате лекарства, се консултирайте с лекаря си, преди да ги спрете и в случай че решите да пиете билки.

Освен витамин С има ли други естествени антихистамини?

Витамин С е най-добрият антихистамин, но ако търсите други вари­анти, антиоксидантът кверцетин също е ефективен (приемайте по 500 мг на ден на гладно), както и куркуминът, който е съединение с естестве­но противовъзпалително действие, съдържащо се в куркумата и синапа (взимайте по 500 мг от един до три пъти дневно). Като антихистамин за сенна хрема и други подобни симптоми помагат също прополисът и пчелното млечице.

Какво мислите за алое вера?

Алое вера е подобно на кактус растение от семейството на лилиите. Екстрактите от него стават популярни първо като доказано средство за лекуване на кожата: известно е, че алое вера подобрява възстановява­нето на колагена, помага за заздравяването на кожата след изгаряния и предотвратява появата на бръчки. Нови изследвания обаче показват, че този древен лек притежава още много полезни свойства. Той има мощно пречистващо и дезинфекцира­що действие, тонизира нервната система, укрепва имунната система и действа антивирусно. Проучванията показват, че приемът на алое вера всеки ден подобрява храносмилането, а можете да го приемате и прос­то като полезен за здравето тоник. Все още обаче си остава в известна степен мистерия коя точно е „активната съставка“ в него. Алое вера е богато на мукополизахариди, един от които се нарича ацеманан, но освен това съдържа ензими, витамини, минерали, есенциални мастни киселини и аминокиселини. Имайте предвид, че концентрацията му може да се раз­личава много в различните продукти.

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни