Въпроси и отговори при главоболие – съвети , рецепти и природни лекове

0
2005

jena-s-glavobolНепрекъснато имам главоболие. Има ли природни лекове, които да ми помогнат?
Възможните причини за главоболието и мигрената са многобройни, а сред тях са рязко спадане на кръвната захар, дехидратация, алергия, стрес и напрежение или неприятната комбинация от няколко от изброените. Рязкото покачване и спадане на адреналина и кръвната захар могат да предизвикат главоболие, но това състояние лесно се превъзмогва, ако преминете към оптимален режим на хранене. Яжте често, но по малко и избягвайте дълги периоди без прием на храна, особено ако сте под стрес и напрежение. Снабдявайте тялото си редовно с течности – пийте по 1–1,5 л вода на ден. Избягвайте захарта и стимуланти като черен чай, кафе и шоколад. Ако главоболието не отмине, е много вероятно да се дължи на алергия. Обърнете внимание дали има връзка между храните, които консумирате, и пристъпите на главоболие. Добре е да си направите тест за непоносимост към храни.

Вместо да пиете аспирин или лекарства против мигрена, които свиват кръвоносните съдове, приемайте между 100 и 200 мг витамин В3 под формата на ниацин, който разширява кръвоносните съдове. Започнете с по-малката доза. Ще изпитате усещане, все едно се изчервявате, както и че бузите ви парят. Най-добре е да правите това у дома в спокойна обстановка.

От изгорелите газове от автомобилите получавам главоболие. Какво да правя?
Основната ви цел очевидно е да се излагате по-рядко на изгорели автомобилни газове. Ако пътувате до работното си място с велосипед и минавате през зони с натоварен автомобилен трафик, изберете друг маршрут, през по-спокойни места. Освен това можете да подобрите начина, по който тялото ви преработва вредните химикали, съдържащи свободни радикали или оксиданти. Ще трябва да си набавяте големи количества антиоксиданти, затова яжте много пресни плодове и зеленчуци, особено онези с червен, оранжев и лилав цвят като горски плодове, кайсии, сладки картофи, чушки и моркови. Може би най-доброто оръжие срещу оксидантите е фреш от диня – просто сложете парчетата плод заедно със семките в блендер, разбийте ги и ще получите свежа напитка, изключително богата на антиоксиданти. Пийте и най-малко по 1,5 л бутилирана или филтрирана вода на ден и избягвайте напитки, които натоварват тялото, като кафе и алкохол.

parcheta-diniaПолучавам главоболие след разговори по мобилния телефон. Има ли природни средства, които биха могли да ми помогнат?
Нито учените, нито политиците се решават да изразят категорично мнение за вероятната връзка между мобилните телефони и някои здравословни проблеми. А и досега не са провеждани изследвания специално върху главоболието, предизвиквано от прекомерно излагане на електромагнитната радиация от мобилните телефони. Има обаче данни, че антиоксидантите могат да намалят влиянието на тази радиация. Най-напред трябва да намалите, доколкото ви е възможно, използването на телефона: просто не говорете, ако не е наложително. Имайте предвид и че хендсфри устройствата също ви излагат на електромагнитна радиация. Гледайте да не държите апарата до леглото си.

След като ограничите използването на телефона, се погрижете за защитата на тялото си, като започнете да приемате антиоксидантна хранителна добавка. Препоръчвам ви да си купите и добавки с омега-3 мастни киселини и лецитин, богати на фосфолипиди, тъй като тези вещества участват в изграждането на мембраните на нервните и останалите видове клетки, които са особено податливи на увреждания от радиация. Една супена лъжица лецитин на гранули и две капсули от по 400 мг рибено масло на ден би трябвало да са достатъчни.

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.