Диетата DASH: най-добрия начин за здравословно отслабване

herz, gelegt aus obst und gemüse

Учените избраха най-добрия начин за отслабване. Тази година експертите-диетолози проанализираха тридесет и два диетични рациона и избраха най-здравословния и най-ефективния за снижаване на теглото.

Лесна за поддържане

Абревиатурата DASH се разшифрова като  Dietary Approaches to Stop Hypertension или „диетични подходи за лечение на хипертонията”.Тя е разработена преди няколко години в САЩ с участието на Националния институт за изучаване на сърцето, белия дроб и кръвта за борба с високото кръвно налягане и първоначално задачата за намаляване на теглото не е била поставена. Но тя се е оказала много ефективна и за желаещите да отслабнат.

При спазването на тази диета не е необходимо педантично да се пресмятат калориите, да се намаляват порциите до микроскопични размери, да се морите от глад и да се отказвате от много необходими продукти. Разбира се, тя не е създадена с цел бързо да се приведете в норма за празниците или да смъквате по 5 кг на седмица, но не е толкова сурова, както много други диети и за това по-леко можете да се придържате към нея. Тя условно може да се нарече диета, по-скоро е режим на хранене, към който да се придържате продължително време и който да стане част от вашия начин на живот.

Основни принципи

Диетата DASH е балансиран начин на хранене, който включва 4-5 приема на плодове и толкова на зеленчуци, 2-3 ежедневни порции на средномаслени млечни продукти. Пълнозърнестите продукти са основен източник на въглехидрати. Белтък организмът получава основно от растителни продукти /боб, леща, грах/, а от животинските се употребяват два пъти дневно риба, птици, нетлъсто месо. Полезни мазнини организмът  получава от ядки, семена, авокадо, зехтин, масло от орехи, царевица, тиквени семки, слънчоглед. Енергийната стойност на подобно меню е 2000 ккал.

Диетата не налага пълно табу на алкохола и сладките изкушения. Понякога може да си позволите 150 мл сухо вино, 300 мл бира, неголям десерт.

Неудобство, към което бързо се привиква, е същественото ограничаване на солта до 2,3 г на денонощие, а за хората над 50 г., страдащи от хипертония, диабет или бъбречни заболявания – до 1,5 г /за сравнение 1 ч.л. сол с връх тежи 10 г/. За да не ви се струва храната безвкусна може да замените солта със зелени или други подправки. Заради това ограничение трябва да се откажете от повечето консерви, туршии, полуфабрикати, но ползата, която тази диета носи на организма си струва труда.

dieta-dash-hranene

Отслабване заедно с профилактика

Лекарите дават много висока оценка на тази диета. Изследванията са показали, че тя реално намалява кръвното налягане и е добра профилактика на атеросклерозата: минимално количество животински мазнини и максимално плодове и зеленчуци, които са идеална профилактика и на сърдечно-съдовите заболявания, и на оплакванията от страна на храносмилателната система. Достатъчното млечни продукти я правят отличен съюзник в борбата с остеопорозата, а Американската диабетна асоциация признава, че препоръчаният набор продукти почти съвпада с препоръките за хранене за предотвратяване на диабет втори тип.

Тази диета не изисква прием допълнително на витаминно-минерални комплекси, защото храненето напълно обезпечава организма с всички необходими елементи. А плавното снижаване на теглото помага да се удържи формата продължително време. Физическите натоварвания при спазването на тази диета се приветстват и даже са необходими. Те позволяват по-бързо да достигнете желания резултат и да се чувствате по-жизнени, енергични и тялото ви да изглежда по-добре.

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за отслабване и здравословно хранене . Повече информация можете да откриете тук.

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни