Витамин В12: на кого е нужен и за какво отговаря в организма?

vitamin-b-12

Не винаги слабост, световъртеж, шум в ушите, раздразнителност, влошаване на паметта, депресия, болки в сърцето са прояви на старчески проблеми. Понякога това е само проява на недостиг на Витамин В12 в организма.

Витамините са природни вещества, които в малки дози са жизнено необходими за работата на човешкото тяло. Те поддържат важни функции в организма: като коензими участват в обмяната на веществата, като антиоксиданти защитават организма от вредните фактори на обмяната и околната среда и се борят със старостта, като прохормони участват в регулаторните процеси.

Витамин В12 се отнася към коензимите. Той съдържа микроелемента кобалт. Витаминът се съдържа само в продукти от животински произход. Една малка част от него се синтезира от микроорганизмите, които нормално обитават нашите черва.

За какви процеси отговаря той?

Участва в синтеза на компонентите, които изграждат ДНК /молекулата, която съхранява наследствената информация в клетъчното ядро/ и влияят върху обновяването на всички тъкани. При недостатък на витамин В12 се нарушава деленето на клетките на костния мозък, от там се намалява броя и се нарушава зреенето на червените кръвни клетки и другите елементи на кръвта и се стига до пернициозна анемия.

Витамин В12 снижава нивото на хомоцистеина, междинно вещество от обмяната, което уврежда съдовете. Но в борбата против сърдечно-съдовите заболявания е нужен и съюзник – фолиева киселина.

Важна функция е участието му в производството на холин, който се противопоставя на на лошия ни навик към небалансирано хранене и препятства мастното израждане на черния дроб. Участва в синтеза на аминокиселини, което влияе върху добрата функция на всички клетки, включително и върху умствената дейност и формирането на положителни емоции; в синтеза на мастни киселини; в синтеза на миелина – изолационната обвивка на нервните влакна. За това при недостатък на витамина се развиват различни неврологични симптоми.

Участва в растежа на мускулите и в поддържане на дейността на нервните влакна на гръбначния мозък.

vitamin-b-12-na-hapcheta

Нужен е за строителството на клетките, които градят костите – остеобластите. Ако е дефицитен у жени в постменопаузата, когато се нарушава калциевата обмяна, то в организма се създават условия за възникване на остеопороза.

Денонощната доза е индивидуална, в рамките на 1-3 микрограма. Тя се променя в зависимост от възрастта, текущото физиологично състояние на организма, условията на труд, отдих, външна среда. Обикновено с храната от животински произход получаваме достатъчно от витамина. Но съвременните продукти се подлагат на продължителна обработка и съхранение, което намалява полезността на храната. Освен това вегетарианство, пости, диети също не способстват за получаване на достатъчна доза витамин В12. Алкохолизъм, тютюнопушене, въздействие на вредни газове от моторните средства и различни химични вещества в средата увеличават потребностите ни от него. Неговото всмукване от чревната лигавица зависи от нейното състояние, от различни хронични заболявания на червата, от здравето на стомашната лигавица, от приема на различни лекарства и хранителни добавки. С възрастта всмукването може значително да намалее. Така че, 1-3 мкг може и да не стигне.Той има способността да акумулира в организма и даже при значим недостиг дефицитът може да се почувства след години.

Можем да заподозрем наличието на дефицит при наличие на анемия. Специализираните изследвания могат да покажат дали тя е вследствие на дефицит на Витамин В12 или по други причини. Друг показател са неврологичните симптоми – мравучкане по крайниците, боцкане, раздразнителност, нарушение на паметта, депресия. Не бива по навик всичко това да се приписва на особеностите на възрастните хора.

Добре е решението за витаминолечение да се вземе от лекар в зависимост от изследванията. Профилактичните дози трябва да са по-високи от дневните физиологични потребности, а лечебните – по-високи от профилактичните. Важен момент е използването на комбинирани препарати. За максимално действие на Витамин В12 е необходима фолиева киселина, към тях трябва да прибавим и Витамини В1 и В6. Висока доза от Витамин С потиска усвояването на витамините от група В, някои антибиотици също. За това антибиотичния курс трябва да се съпровожда от допълнителна доза Витамин В Комплекс. Ако дефицитът на Витамин В12 е значителен и вече се е развила пернициозна анемия лечението трябва да започне с инжекционни препарати.

Както при всяко заболяване е по-добре да се действа преди то да се е развило и да не се допуска неговото появяване.

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни